Gazprom poslao novu cijenu plina za BiH, građani iščekuju koliko će skuplje plaćati

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kompanija Energoinvest, koja uvozi plin u Bosnu i Hercegovinu saopćila je da su od ruskog Gazproma dobiliobavijest o novoj, višoj cijeni plina za naredni period.

“Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa”, navode iz Energoinvesta.

ČITAJ JOŠ:  Cijene gasa na tržištima u Evropi u padu

Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog Dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura tj. konvertibilne marke.

Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu.

“Obzirom na prethodni dogovor dvije Vlade, Vlade FBiH i Vlade KS koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH. Također, želimo naglasiti da je za FBiH snabdjevanje plinom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta”, navodi se u saopćenju.

ČITAJ JOŠ:  Cijene gasa na tržištima u Evropi u padu

Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će BiH Rusiji plin plaćati skuplje, a koliko će se to odraziti na račune građana ostajke da s evidi nakon izjašnjenja Vlade FBiH.

Klix

GODISNJICA
MARKETING