Gdje će ko održati završni predizborni skup: Neki optimistični, neki idu na “siguricu”

Podijelite vijest

Kako se približava 2. oktobar, dan održavanja Općih izbora u našoj zemlji, tako i političke stranke pripremaju možda i najvažniji dio predizborne kampanje – završni strančki skup, na kojem će se obratiti kandidati na izborima.

S obzirom da većina stranaka računa na to da je zadnje obraćanje pred izbore ono koje se pamti i ono koje je glasačima “najfriškije” u mislima kada stavljaju “x” pored imena kandidata, većina političkih subjekata, barem onih koji su u mogućnosti, odlučili su “ne žaliti trošak”.

Tako je Stranka demokratske akcije (SDA) za svoj finalni predizborni skup odlčila rezervisati sarajesku sportsku dvoranu Zetra. Skup će se održati 30. septembra, a SDA-ovci računaju na veliki odaziv, imajući u vidu da ova dvorana može primiti do 20.000 ljudi.

ČITAJ JOŠ:  Haris Zahiragić najavio da će SDA blokirati formiranje vlasti ako budu imali 13 delegata

Njihovi glavni politički oponenti, stranka Narod i Pravda (NiP), također su se odlučili za sportsku dvoranu. Radi se o drugoj sarajevskoj dvorani, Mirza Delibašić na Skenderiji, koja ima nešto skromniji kapacitet i koja može ugostiti oko 10.000 ljudi. Taj skup će se također održati 30. septembra.

U istoj dvorani bit će održan i skup Naše Stranke (NS), no oni su se odlučili za raniji datum, 28. septembar, što im ostavlja vremena za još predizbornih aktivnosti do zvaničnog početka izborne šutnje 1. oktobra.

ČITAJ JOŠ:  SDA hoće Fadila i devetu godinu

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, jedna je od rijetkih koja je svoj završni predizborni skup odlučila održati van Sarajeva. Oni su se odlučili za dvoranu “Mejdan” u Tuzli, koja ima kapacitet od oko 8.000 ljudi, a datum održavanja je 29. septembar.

Narodni evropski savez (NES), premda su prvobitno planirali za svoj završni predizborni skup iskoristiti veliki višenamjenski trg prekoputa sarajevske Vjećnice, zbog pogoršanja vremenskih prilika ipak su se odlučili za dvoranu “Goran Čengić” na Grbavici. Skup će također biti održan 30. septembra.

ČITAJ JOŠ:  SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) svoje će posljednje predizborno obraćanje održati u dvorani “Ramiz Salčin” u sarajevskom naselju Mojmilo, a i oni su se odlučili za 30. septembar.

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, odlučio se za nešto drugačiji aranžman kada je u pitanju njihov završni predizborni skup pa su se tako, za razliku od ostalih stranaka koje preferiraju dvorane, oni ipak odlučili za ugostiteljski objekat. Radi se o hotelu Hills na Ilidži, a datum je, ponovo, 30. septembar.

Demokratska fronta će svoj završni predizborni skup održati u Tuzli.

klix.ba