873x400 6
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Kupujete li voće i povrće na pijaci ili u velikim marketima? Većina ima svoj stav „za“ i „protiv“ jednih ili drugih, a kako smo saznali u razgovoru sa Sarajlijama, u današnje vrijeme uglavnom im je bitna cijena.

Brojna poskupljenja

Pad ekonomije u cijelom svijetu uzrokovan pandemijom koronavirusa utjecao je u velikoj mjeri i na Bosnu i Hercegovinu te građani više zaviruju u novčanik, a manje kontroliraju zemlju porijekla određenih namirnica. Također, kako su nam konstatirali, u Sarajevu nema velike razlike u cijenama na pijaci i u marketima.

Džemal Alijagić naglasio je kako mu je teško pala pandemija koronavirusa koja je donijela brojna poskupljenja, s obzirom na to da je penzioner, te da je sve skupo.

– Na pijacu uopće ne idem, ali kupujem u tržnim centrima. Hljeb i čajevi su skuplji. Sve je poskupjelo još od prošle godine – kazao je Alijagić.

Sa njim se složio i Nagib Račković koji strahuje da dolazi još teže vrijeme.

– Meso je skupo svugdje. Voće i povrće u trgovini je jeftinije, ali je zato na pijaci svježije. Bit će teško izdržati sve ovo – istakao je Račković.
Nema razlike

Enes Pelko nam je rekao da se mora jesti i da nema velike razlike između pijace i tržnih centara.

– Voće i povrće kupujem na pijaci, jer je tamo malo svježije, a ostalo u tržnim centrima i lokalnoj radnji – rekao je Pelko.
Uporedili cijene

Uporedili smo cijene na sarajevskim pijacama i u tržnim centrima gdje postoje znatne razlike u cijenama. Limun, jabuka i luk jeftiniji su u trgovini nego na pijaci, kao i većina povrća.

Luk – 3 KM – 0.95 KM

Narandže 3 KM – 1.45 KM

Kupus 3 KM – 0.85 KM

Limun 3 KM – 2.25 KM

Jabuka 3 KM – 1.90 KM

Školjka jaja 7 KM – 8.10 KM