elmedin konakovic 310716 tw630
AUTOR: K.H.
DATUM: Oct 15, 2021 @ 23:16
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je da će ta stranka imati svog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Izvjesno je pak da će svog kandidata imati i SDP pa se nameće pitanje smisla i političke mudrosti u odnosima Trojke (SDP, Naša stranka i Narod i pravda).

FIXGEHALT

Konaković je prilično samouvjereno poručio da će stranka koju vodi imati kandidata za Predsjedništvo, ali da smatra da nema prepreke da svog kandidata ima i SDP, uz konstataciju da je Trojka stabilna, da funkcioniše odlično te da će taj politički blok nakon narednih izbora formirati vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou.

Na određenim lokalnim primjerima u Sarajevu osjetan je animozitet između SDP-a i NiP-a, što se počelo manifestovati nakon procesa izbora gradonačelnice Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da je Konaković u manje od dva mjeseca djelimično promijenio priču. U intervjuu za Klix.ba krajem aprila je kazao da je prioritet koncept Trojke te da su spremni razgovarati da taj blok ima jednog kandidata za Predsjedništvo BiH.

“Ako izađemo s jednim kandidatom, siguran sam da nemamo konkurenciju, ali o tome još nećemo odlučivati, barem još nekih šest mjeseci”, kazao je Konaković krajem aprila.

Evidentno je da se u međuvremenu nešto dogodilo na relaciji SDP – NiP, s obzirom na to da NiP već ima jasan stav da će imati svog kandidata za Predsjedništvo. S druge strane, nema sumnje da će i SDP kao stranka od koje se očekuje takav potez također ponuditi kandidata za tu funkciju.

Ukoliko takav scenarij bude realiziran, nejasno je na koji način Trojka misli graditi priču o jedinstvenom bloku, na koji način će tražiti naklonost birača za nivo FBiH ili državni nivo, a Predsjedništvo ignorisati. Treba naglasiti da će sve tri stranke Trojke vjerovatno, kao i do sada za skupštine kantona, federalni i državni parlament imati svaka svoju listu.

Već najavljena podjela u borbi za Predsjedništvo BiH ne može biti dobar znak u političkom pozicioniranju Trojke, jer će razvodnjavanje glasova na bilo kojem niovu voditi političkom neuspjehu.

LIDER