Gdje je zapelo s aferom “Ikona” i koji tužitelj taj predmet drži u ladici?

dodik lavrov ikona 1
14.12.2020., Istocno Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i clan Predsjednistva BiH Milorad Dodik dolaze na konferenciju za medije nakon odrzanog sastanka. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Podijelite vijest

Gotovo pola godine otkad je izbila afera „Ikona“, Tužilaštvo BiH nije donijelo nikakvu odluku, iako je predmet formiralo još u decembru 2020. godine. Ipak, iz ove pravosudne institucije uvjeravaju da se na rješavanju ovog pitanja aktivno radi.

Gotovo pola godine od formiranja predmeta „Ikona“ u Tužilaštvu BiH nemaju konkretne rezultate, iako tvrde da aktivno rade na rješavanju diplomatskog skandala u vezi sa poklonom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, koji je vraćen zbog upitnog porijekla, javlja BHRT.

– Ako ima indicija da predmet stoji u ladici, onda bismo mi mogli tražiti da to preispita ured visokog tužitelja. Da vidimo ima li tu nečega neracionalnog. I eventualno otvoriti postupak disciplinski protiv tužitelja koji duži taj predmet, kaže predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Osim da tužitelj aktivno radi na predmetu, iz Tužilaštva u ovom trenutku više informacija javnosti ne može biti saopšteno, rečeno nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

Dok dio javnosti upozorava da slučajevi bez epiloga, poput afere „Ikona“, dodatno urušavaju povjerenje građana u rad pravosuđa na svim nivoima, ministar pravde i potpredsjednik Vlade RS-a ne dijeli to mišljenje.

– Prije svega, ja sam uvijek protiv generalnih ocjena. Da li je dobra ili loša neka oblast. Sklon sam uvijek da moramo analizirati pojedinačno rad. Dakle, ja se ne mogu saglasiti sa ocjenom da je loše pravosuše, ili zdravstvo, ili kultura, tvrdi ministar pravde RS-a Anton Kasipović.

Rok za podizanje optužnice ili donošenje neke druge tužilačke odluke u predmetu „Ikona“ ističe za tri sedmice. Iako je bilo najave u Tužilaštvu BiH izjave nisu dali bošnjački i hrvatski član Predsjedništva, ali jeste ambasador BiH u Rusiji. Željko Samardžija tada je rekao, a u izjavi za Al Jazeeru ponovio, da smatra da je afera iskonstruisana u obavještajnim krugovima s ciljem diskreditacije pojedinih političkih subjekata.

Odgovor na pitanje da li je sporna ikona zaista dio kulturne baštine Ukrajine i ako jeste kako se našla u centru diplomatskog skandala, javnost će, po svemu sudeći, još sačekati.


Podijelite vijest