AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Izdvojeno / Lifestyle / Zabava

U jeku ponovnih restrikcija koje su Crna Gora, Slovenija i djelimično Hrvatska podigle prema građanima Bosne i Hercegovine, a zbog direktnih ili indirektnih veza sa pandemijom koronavirusa, postavlja se pitanje gdje je moguće otići na more, a da to nije Neum. Nameće se samo jedan odgovor – Turska. Naime, Turska je jedna od rijetkih zemalja koje su podigle rampe na svojim kopnenim granicama i aerodromima – od 12. juna zračno putovanje je koordinirano u skladu sa vladom, odnosno ministarstvima zdravlja, vanjskih poslova i transporta.

Da su Turci više nego zainteresovani za dovođenje bh. državljana na svoju obalu, ili u najmanju ruku u svoj najpoznatiji grad Istanbul, pokazuje obnova operacija Turkish Airlinesa iz Sarajeva i to po pet letova sedmično.

Potez je vrijedan pažnje i u kontekstu činjenice da turskim državljanima još uvijek nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, što znači da su ovi letovi isključivo namijenjeni našim ljudima.


Turističke agencije poput Centrotoursa, Relax Toursa i Fibule planiraju charter letove za Antaliju već od 6., odnosno 15. jula. Cijene su znatno snižene, a svaka agencija nudi i posebne pogodnosti. Aviokompanija Air Serbia također planira da od 5. jula uspostavi letove za Antaliju sa banjalučkog aerodroma.

Ipak treba znati da vrijeme koronavirusa nije prošlo. Svi koji budu htjeli ući u Tursku proći će besplatan sistematski pregled, pa tako i državljani Bosne i Hercegovine.

Ako se tokom testa na koronavirus uspostavi da je bh. državljanin pozitivan na patogen, bit će vraćen u domovinu. Također, treba napomenuti da je turska vlada vratila policijski sat tokom vikenda.

Ipak, Turci žele privući turiste i pored svega navedenog, za razliku od Hrvatske koja je za državljane BiH bez putovnice pooštrila uslove za ulazak u zemlju u dovoljnoj mjeri da vraćanje sa granica nije rijetka pojava i ako nemate COVID-19.

Crnogorci su također otežali ulazak u zemlju s tim da Podgorica traži da samostalno obavite test na koronavirus koji u BiH košta 200 KM.

S obzirom na frekventnu promjenu politika država u kontekstu pandemije, napominjemo da se članak odnosi na stanje s datumom 22. juni.

Klix