Portal 072info

Gdje proslaviti Novu godinu u BiH: Zimski odmor u vikendici od 100 eura

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prvi snijeg je već probudio interesovanje o zimskom odmoru. Novembar je znak da se bliži Nova godina.

 

Ukoliko razmišljate na koji način je proslaviti i kako onih nekoliko dana zimskog godišnjeg iskoristiti na najbolji način, mi vam u svakom slučaju preporučujemo odlazak na planinu. Mnogo je razloga zbog kojih vrijedi posjetiti neku od naših zimskih ljepotica, pa ako postoji mogućnost za ovakvu vrstu odmora onda ne razmišljajte o nečemu drugom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Šta je to što nude bh. planine ove sezone i kakvim zimskim turizmom raspolažemo istražili smo u turističkim zajednicama.

“Kada se govori o zimovanju na Vlašiću, otvaranje zimske sezone u SBK Kantonu je 18. decembra. Pripremamo “Igre bez granica” i popularno “Šankanje”, ali imamo i muzičku poslasticu kao što je Jelena Rozga i Halid Bešlić. Mislim da će ova sezona na Vlašiću biti bolja od prethodnih. Vlašić je već početkom 12 mjeseca rasprodan. U vikend objektima imamo blizu 11 hiljada ležajeva plus hotelski smještaj. Obično se uzima četiri do pet dana odmora. Cijena vikendice u koju može stati pet do šest osoba po danu je oko 100 eura”, kaže Miroslav Matošević, direktor TZSBK.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od najpopularnijih destinacija i ove godine je planina Jahorina, kojoj niko ne može odoljeti kada je pod snježnim pokrivačem. Tu je odmor i skijanje kao iz snova, rekli bi mnogi.

“Odmah po otvaranju zimske sezone 12. i 13. decembra mi planiramo bogat zabavni program na Jahorini. Trenutno imamo dvadeset centimetara snijega, i sistem za vještačko osnježavanje je u funkciji. Novine ove sezone u cjenovniku za skijanje su takve da je karta od dva sata skijanja 23 konvertibilne marke, dok je karta za četiri sata skijanja 30 maraka. Dnevna karta vikendom košta 39 maraka. Veliko je interesovanje za smještaj. Hotel Bistrica je možda najtraženiji i tu će biti i posebna novogodišnja noć uz muziku uživo. Cijena novogodišnje večere je 70 maraka a za djecu ima i popust”, kaže na portparol OC Jahorina Ivana Lizdek.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedan od traženijih destinacija iz godinu u godine je i Rostovo, skijalište blizu Bugojna. To je prava prirodna idila, oaza lijepog i ugodnog, što garantuje odmor i za dušu i za tijelo.

“Imamo dvije skijaške staze i iznajmljujemo kompletnu opremu za skijanje. Za Novu godinu smo pripremili aranžmane od tri do pet dana i organiziran doček Nove godine, uz muziku uživo i večeru. Cijena aranžmana od tri dana na bazi polupansiona je 275 maraka po osobi”, govori Rusmir Kurbegović, voditelj SKI Centra Rostovo.

Kada govorimo o najpoznatijim bh. planinama Igmanu i Bjelašnici, koje su uvijek bile jedan od zimskih izbora turista i svih ljudi koji žive u BiH, sada je situacija malo drugačija. Iz Turističke zajednice KS kažu da nema velike želje i interesovanja za ove ljepotice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kada govorimo o zimskom turizmu u BiH, ono što zanima turiste jesu historijski objekti. Zanimljivo je da je ove godine malo interesovanja za planine i ono što one nude, barem mi u Turističkoj zajednici KS raspolažemo takvim podacima. I u snježnim danima turisti hoće da razgledaju i saznaju neke historijske podatke, posebno u Sarajevu. Što se tiče planina na njima se ne radi mnogo i ne ulaže i uvijek je ista ponuda, ali ćemo se potruditi da se stanje mijenja na bolje”, kaže Asja Hadžiefendić-Mešić , portparol TZKS.

Ako na raspolaganju imate budžet za zimski odmor, onda nemojte žaliti svoj novac potrošiti na nekoj od ponuđenih destinacija, jer novogodišnju noć kakvu nudi planina i planinski ambijent nijedan ugostiteljski objekat u gradu ne može pruštiti, a ako ste planirali da novogodišnje praznike ispratite van zemlje, to će vas sigurno više koštati. Na kraju, izbor je uvijek vaš, i priuštite sebi ono što istinski volite.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME