Portal 072info

Gdje se čuvaju glasački listići: Već godinama se za zakup prostora plaća privatnicima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da su se prethodnih godina javni novci mogli pametnije utrošiti, upozorio je na posljednjoj sjednici Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović, član ove institucije zadužene za provedbu izbora u našoj zemlji.

Naime, Arnautović je naveo podatak da se posljednjih 16 godina privatnim licima plaćalo iznajmljivanje prostora u kojima se skladištio izborni materijal. Vijeće ministara BiH je svojevremeno zadužilo Službu za zajedničke poslove da u saradnji sa drugim organima obezbijedi prostor koji se ne bi plaćao. Međutim, pomenuta služba nikada nije obezbijedila prostor, tako da se još iz budžeta izdvajaju novci za iznajmljivanje privatnih prostora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Centralna izborna komisija BiH još nema riješeno pitanje zakupa skladišta. Mi u budžetu predviđamo 81.000 maraka da platimo privatnom licu zakup skladišta, a trenutni prostor koji koristimo nije dovoljan za potrebe Komisije, kazao je Arnautović na sjednici održanoj u četvrtak.

On je podsjetio da je CIK redovno tražio od nadležnih državnih institucija rješenje ovog problema, te napomenuo da konkretnih rezultata i odgovora nije bilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Mi svake godine kukamo i pišemo dopise kako je neprihvatljivo da se iz budžeta izdvaja novac i plaća zakup bilo čega privatnim osobama pored ovoliko prostora u državi. Mislim da bi nam nadležni mogli prepustiti i jednu od tih neperspektivnih vojnih lokacija koje imamo, tako da sigurno rješenja ima, apelovao je Arnautović kako bi i u narednim aktima Komisije prema višim organima vlasti ovaj prijedlog opet našao svoje mjesto.

– Koliko je novca izdvojeno za plaćanje privatnih prostora u prethodnih 16 godina, mogli smo izgraditi skladište od inoksa, da se sjaji, naglasio je član Komisije upozoravajući da trenutno skladište koje CIK koristi u Istočnom Sarajevu nije dovoljno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koliko je realan prijedlog Arnautovića da se jedna od neperspektivnih vojnih lokacija ustupi za potrebe izbornog procesa, upitali smo ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš. Konkretan odgovor, nažalost, nismo dobili.

– Ne bih vam odgovarala na to pitanje, dok ne dođe takva inicijativa od CIK-a, kratko je kazala ministrica Pendeš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Arnautović je također kazao kako je u posljednje vrijeme postalo popularno u javnosti napadati Centralnu izbornu komisiju, te da se njihovi dugogodišnji apeli ne slušaju.

– Treba da bude jasno da ovaj problem Komisija ne može riješiti, jer nije nadležna. Za ovakve stvari nadležnost je u rukama Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH, dodao je.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME