Portal 072info

Gdje se pije najskuplja, a gdje najjeftinija kafa u BiH: Od 0,5 KM Gornjem Vakufu do…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zvali je kafom, kahvom ili kavom, za veliku većinu stanovnika Bosne i Hercegovine ispijanje ovog napitka je svakodnevna i neizostavna navika bez koje je nemoguće zamisliti svako druženje, časkanje i odmor.

No, cijene šoljice kafe, koja se može popiti u lokalnim kafićima ili restoranima, značajno variraju od grada do grada, prenosi Anadolu Agency.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima do kojih smo došli, najjeftinija kafa može se popiti u Gornjem Vakufu gdje je za jednu šoljicu crnog napitka potrebno izdvojiti samo 0,5 KM, u samom centru grada, kao i u ruralnim predjelima. Osim Gornjeg Vakufa, najjeftinija kafa još se može popiti u Srebreniku gdje iznosi od 0,5 do 1 KM, kao i u Turbetu gdje, u lokalnim kafićima u samom centru grada, njena cijena iznosi 0,7 KM.

U mnogim bh. gradovima cijena kafe u lokalnim kafićima i mjestima za izlaske je u prosjeku jedan KM. Među ovim gradovima, između ostalih, nalaze se Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Travnik, Derventa, Bosanska Krupa i Visoko.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slijedi Zenica gdje je cijena kafe u prosječnom kafiću od 1 do 1,75 KM, Konjic sa cijenom od 1 do 1,5 KM, koliko je i cijena šoljice kafe u Goraždu i Bihaću. U odnosu na ove gradove, kafa je malo skuplja u Banjaluci gdje, recimo, u prosjeku šoljica kafe košta od 2 do 2,5 KM.

Cijene kafe u kafićima i restoranima u Bosni i Hercegovini, ipak, su najviše u glavnom gradu Sarajevu i u Mostaru. Cijena kafe u Mostaru iznosi od 1,5 do 3,5 KM, koliko iznosi u restoranima u blizini Starog mosta, dok se cijene kafe u Sarajevu kreću od jedne KM, u kafićima na periferiji grada, do 2-3,5 KM, pa i više, u centralnim dijelovima grada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kafu na prostorima BiH i, inače, na cijelom Balkanu nerijetko nazivaju “izgovorom za razgovor”, što joj daje karakter posebnog društvenog fenomena. Dok ritual ispijanja kafe kod nekih osoba podrazumijeva druženje sa najbližim članovima porodice i prijateljima, drugi više vole samoću.

Danas se, barem kako kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije, na planeti svakog dana popije oko jedna i po milijarda šoljica kafe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

bh-index.com

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME