AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Top lista nadrealista vjerovatno je najgledaniji televizijski program u historiji Jugoslavije. Vispreni humor duhovitih Sarajlija nikada i nikoga nije mogao ostaviti bez reakcije. Nemoguće je biti ravnodušan na sve one sjajne skečeve snimljene uglavnom uz mnogo improvizacije, bez klasičnog scenarija i postavki bilo koje vrste.

Osvojili su zemlju koja će se, godinu – dvije nakon posljednje epizode, urušila i zauvijek nestala. Bilo je i ratnih varijanti Nadrealista, dobri su to bili skečevi koji su u vrijeme opsade barem na momente vraćali osmijehe na lica stanovnika glavnog grada, ali Top listu ipak pamtimo po onim predratnim provalama, prognozama, idejama i izvedbama.

Posljednja epizoda snimljena krajem 1991. godine

Posljednju epizodu u punom sastavu, Nadrealisti su snimili krajem 1991. godine, a potom se mirno razišli, valjda na sve strane svijeta. Najveći broj njih, pak, ostao je u Sarajevu gdje su sa sugrađanima izdržali agresiju. Oni uglavnom i danas žive u rodnom gradu. A gdje su ostali?

9

Branko Đurić Đuro nastavio je sjajnu glumačku karijeru. Igrao je u nekoliko vanserijskih filmskih ostvarenja, režirao, a posljednjih godina uspješno se vratio i prvoj ljubavi – muzici. Sa svojim bendom Bombaj štampa nastupa i dobro mu ide.

Nele Karajlić iz Sarajeva je otišao pred početak agresije i nikad se nije vratio. Živi u Beogradu, a s Emirom Kusturicom i No smoking orkestrom obišao je cijelu planetu. Povremeno se bavio i glumom, ali bez mnogo uspjeha. Njegov nedavni pokušaj produciranja ”beogradskih nadrealista” završio je potpunim fijaskom. Nedavno je napisao i knjigu Fajront u Sarajevu koja se kod publike ”dobro primila” i prodala u dosta pristojnim tiražima.

2063805-222308

Muzička i videoprodukcija

Dado Džihan danas živi u Londonu i bavi se muzikom, komponiranjem i produkcijom, Zenit Đozić u Sarajevu se bavi videoprodukcijom kao i Darko Ostojić Ogi. Boris Šiber je urednik na Federalnoj televiziji.

Elvis J. Kurtović živi u Sarajevu i muzički je urednik Radija Sarajevo i kolumnista portala Radiosarajevo.ba, dok se Davor Sučići dalje bavi muzikom svirajući i pjevajući u bendu Zabranjeno pušenje.

Davor Dujmović preminuo je 1999. godine u Beogradu, a u saobraćajnoj nesreći 1986, smrtno je stradao Dražen Ričl Para.

Radiosarajevo.ba