Portal 072info

Gdje su građani BiH najviše prijavljivali korupciju tokom Covida-19

SA SETACI GUZVA MASKE VO IVA 1 20200716 193353130 mxf 00 00 48 10 Still003
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Transparency International (TI) je putem svog Centra za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije (Centar) od januara primio više od 1.500 prijava korupcije i drugih nepravilnosti u vezi sa pandemijom COVID-19.

Pored Bosne i Hercegovine, Centar djeluje u 60 zemalja u kojima su građani svjedočili podmićivanju, povlaštenom tretmanu i drugim oblicima korupcije pri dostavi humanitarne pomoći, primjeni mjera ograničenja slobode kretanja i putovanja, ali i pri testiranju i pružanju zdravstvenih usluga kao odgovor na COVID-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„COVID-19 nije samo zdravstvena i ekonomska kriza. To je i kriza korupcije“, rekla je Alison Matthews, programski menadžer TI za pružanje pravne podrške. Prema njenim riječima najviše su pogođene najranjivije grupa društva kao što su zdravstveni radnici koji su na prvim redovima borbe ove krize. Primijetno je kako su upravo zbog korupcije vlade širom svijeta zakazale u zadatku da pruže pomoć i neophodne usluge onima kojima je to najpotrebnije u vrijeme pandemije.

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je zbog COVID-19 krize podnio krivične prijave protiv odgovornih u zdravstvenom sektoru zbog sumnji u nezakonite nabavke medicinske opreme. Zabilježeni su slučajevi kršenja ljudskih prava i sloboda, ali i masovna kršenja prava radnika naročito u pogledu zdravstvene i socijalne sigurnosti radnika. TI BiH je pomogao privatnim predškolskim ustanovama čiji vlasnici su bili diskriminisani prilikom raspodjele obećane ekonomske pomoći te je spriječena praksa zloupotrebe ličnih podataka zaposlenih u javnom sektoru koji se nisu htjeli odreći svojih ličnih primanja radi sprovođenja posebnih ekonomskih mjera.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Građani često koriste TI Centar za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije kao posljednje sredstvo. Zvanični kanali prijave korupcije su često neefikasni i nesigurni, a oni koji budu prijavljeni nerijetko ostaju nekažnjeni. Naš zadatak u TI je da ljudima koji prijavljuju korupciju ponudimo nadu i da ih podržimo u njihovim naporima”, poručila je Matthews.

Iako je korupcija u Bosni i Hercegovini poprimila endemske razmjere, i dalje je veliki broj osoba koje nisu kažnjene za svoja nedjela. Kako bi pružio podršku žrtvama i svjedocima korupcije, te ponudio pravnu pomoć građanima, TI BiH je uspostavio besplatnu info liniju 0800 55555 putem koje je moguće prijaviti slučajeve korupcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od 2003. godine više od 270.000 ljudi širom svijeta zatražilo je i dobilo podršku TI prilikom prijave korupcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)