dodik 1
AUTOR: K.H.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 12:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Prije dvije sedmice Milorad Dodik je kazao da je Republika Srpska pripremila novac za plate svih Srba u institucijama BiH, otprilike 21 milion KM mjesečno do kraja godine. Ali, sada je jasno da je to bio samo pokušaj obmane, jer su jučer zvaničnici iz SNSD-a sazvali sjednicu Vijeća ministara BiH i glasali za privremeno finansiranje.

Dodikova bombastična najava odmah je “udarila glavom” u Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, koji jasno precizira kako se i odakle isplaćuju plate zaposlenim u institucijama BiH.

Uprkos tome, lider SNSD-a je nastavio po svom, poručivši da RS ima novac za plate do kraja godine i da neće biti problema, jer je to “konsenzus svih u RS-u o tome”. I tada je Dodik ponovo pokušao obmanuti javnost, jer su opozicionari odmah odgovorili da ne postoji nikakav dogovor o tome i da takva odluka mora biti donesena u institucijama.

Prvi čovjek SNSD-a je rekao i da će novac biti isplaćen iz budžeta RS-a ukoliko ne bude, kako je rekao, “nekih dogovora”.

Javnost nije vidjela nikakav dogovor na državnom nivou u vezi s blokadom koju su proizveli političari iz RS-a zbog Inzkovog zakona o negiranju genocida, ali ipak dogodila se deblokada kada je kao grom iz vedra neba stigla informacija da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) sazvao vanrednu telefonsku sjednicu na kojoj su državni ministri jednoglasno glasali za privremeno finansiranje institucija BiH.

Kao što smo već pisali, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je nedavno pisao Zoranu Tegeltiji i njegovim zamjenicima Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi sa zahtjevom da se održi sjednica Vijeća ministara.

Nije dugo prošlo, taj zahtjev je ispunjen, a ova vijest u medijima bliskim vlasti u RS-u prenesena je veoma stidljivo, valjda da se “javnost ne uznemirava”. Dodik se kratko pokušao opravdati kazavši da su sada odlučivali u Vijeću ministara, ali “da više neće”.

Jasno je da je jučerašnje učestvovanje SNSD-ovaca na sjednici Vijeća ministara BiH bilo direktno kršenje zaključaja Narodne skupštine RS-a i da su institucije BiH deblokirane jer apsolutno nikakav interes RS-a nije bio ugrožen, ma kako ga željeli sada predstaviti i saprati sa sebe svoje poteze.

“Ova odluka je u interesu Republike Srpske, jer će to omogućiti plate za 7.000 ljudi iz RS, zaposlenih u institucijama BiH”, rekao je Dodik i zaključio ovu priču.

Ono što se može sada očekivati jeste da javnost i opozicija počnu postavljati pitanja vladajućoj strukturi, odakle su namjeravali isplatiti 21 milion KM mjesečno zaposlenima u institucijama BiH i gdje će taj novac sada biti usmjeren s obzirom na to da ga, očito, ima viška.

LIDER