dodik 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 8, 2021 @ 14:25
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Skupština Republike Srpske u petak, 10. decembra, vratiti svoja bonska ovlaštenja. Datum je simbolično izabran, jer su na taj dan, kako kaže Dodik, donesena bonska ovlaštenja.

Brojne su nadležnosti i institucije koje Dodik želi svesti na nivo Republike Srpske, od VSTS-a, preko UIO, zabrane djelovanja SIPA-e i OSA-e na teritoriji RS, do Oružanih snaga, te ih zamijeniti novim entitetskim institucijama. Ipak, postoji jedan problemčić u svemu.

Osnivanje novih institucija ili širenje postojećih košta. A RS, treba li podsjećati, odavno se nalazi u budžetskoj dubiozi i njena likvidnost se već godinama održava sredstvima svjetskih finansijskih institucija, u prvom redu MMF-a, iz kojeg su već jasno naglasili da bi rušitelji BiH mogli trpjeti finansijske sankcije.

Ono što je pak zanimljiva stvar u svemu je da za sve svoje megalomanske poduhvate Dodik zapravo nije ni predvidio sredstva. Naime, u okviru budžeta RS za narednu godinu nigdje ne postoji predviđena niti jedna marka za finansiranje institucija koje Dodik tako gordo već mjesecima najavljuje.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) jučer je djelovao prilično uvjerljivo kada je govorio da od vojske RS nema ništa i da su glavni uzroci Dodikove destrukcije i okretanja ka Rusiji pokušaj da sačuva svoj kapital.

Pitanja koja se nameću je kuda Dodik tačno ide i šta je poenta svega. Kako li je tačno namjeravao „vratiti nadležnosti“ bez prebijene pare?

Možda je pak sve samo posljednja očajnička predstava za javnost kako bi izazivanjem haosa i prijetnjama pokušavao izdejstvovati, kao mnogo puta do sada, još jednu političku trgovinu li je pak tek pokušao da ode u velikom stilu.

LIDER