Gdje završava novac od akciza ako za nove kilometre puta dižemo kredite?

e299f4c9 fb95 4b60 85c9 660642954572autoput fbih

Poskupljenja i inflacijski šokovi tresu svijet, a posebno pogađaju nerazvijene i siromašne zemlje.

Inflacija od 14,4 odsto u BiH dostigla je istorijski maksimum. Kada građani sipaju ionako preskupo gorivo, skoro pola tog iznosa uzima država. 2018. godine izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, akcize na gorivo povećane su na 18 feninga. Tada je najavljivan ogroman zamah u cestogradnji, masovno zapošljavanje, investicije. Novac se, međutim, troši na krpljenje budžetskih rupa. Za nove kilometre autoputa dižemo kredite. Godišnje se od akciza prikupi pola milijarde maraka. Gdje je novac? Gdje su putevi?

Autoputevi se ne grade od akciza – tvrde ekonomski analitičari, ali i državni parlamentarci. Onda se postavlja pitanje – gdje novac od akciza za gorivo završava?

Sredstva završavaju u budžetima – kaže Zoran Pavlović.

Cestogradnja se finansira sredstvima od putarina prilikom registracije vozila, kao i plaćanjem putarine za korištenje autoputeva.

Na ime akciza od goriva od 2006. godine do danas prikupljeno je 7,6 milijardi maraka, a novac je raspoređen prema već utvrđenom koeficijentu na entitete i Distrikt Brčko. Ovaj novac ide u budžete.

Postavlja se pitanje – jesu li građani prevareni ovakvom raspodjelom sredstava?

I unatoč tome što veliki iznosi idu u entitetske budžete, u Federaciji BiH je u izgradnji ili je osiguran novac za gradnju blizu 160 km autoputa u narednih šest godina.