Portal 072info

Gdje žive osuđeni bh. zločinci: U Zenicu (Foču, Tuzlu) kada pođem ja…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najpoznatiji zatvori u Bosni i Hercegovini su u Zenici, Foči i, nadaleko poznata po prenatrpanosti, Kula u Istočnom Sarajevu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U njima su smješteni najpoznatiji (osuđeni) zločinci ove zemlje, a mi donosimo priču o tome gdje se koji nalazi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Zijad Turković

Zijad Turković, vođa kriminalne grupe čiji su članovi osuđeni na ukupno 95 godina zatvora za brutalna ubistva, pljačku i trgovinu drogom, prebačen je početkom ovog mjeseca iz Pritvorske jedinice Suda BiH u zenički zatvor na služenje 40 godina zatvora.

Turković je na 40 godina zatvora osuđen drugostepenom presudom u aprilu ove godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Turković je, prema novoj optužnici, prije odlaska u Zenicu, udario zatvorskog čuvara u Sudu BiH gdje je bio smješten, a istom je čuvaru poslije i prijetio.

Milenko Lakić Laki

Milenko Lakić Laki jedan je, prema optužnici, od članova Turkovićeve kriminalne grupe.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Laki” je od Suda BiH dobio pet godina manje od Turkovića, pa će, vjerovatno, u Zenici služi 35 godina. Prema posljednjim informacijama, još uvijek je u sarajevskom zatvoru.

Muhamed Ali Gaši

Muhamed Ali Gaši svoju kaznu također izdržava u Zenici.

Vrhovni sud je 2010. potvrdio 17 godina zatvora za Gašija koji je osuđen zbog organiziranja zločinačke organizacije u okviru koje su vršena krivična djela od ugrožavanja sigurnosti do pokušaja ubistva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Ferid Okić

U Zenici je smješten i Ferid Okić, koji tamo služi 26 godina zatvora.

Okić, bivši policajac, osuđen je 2007. zbog organizacije i rukovođenja tzv. “prvom” bh. zločinačkom organizacijom i učešća u izvršenjima najtežih krivičnih djela.

Prije pet godina Okić je, zajedno s ubicom porodice Anđelić Muamerom Topalovićem i pedofilom Edhemom Meškićem,pokušao bjekstvo iz zeničkog zatvora. Bijeg su spriječili zenički specijalci i federalni policajci. Nevjerovatno, ali istinito: u njihovom posjedu tada su pronađeni puška i samostrel.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Dana Škrba

Dana Škrba osuđena je na 2013. na 14 godina zatvora.

Osuđena je za ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića na Dobrinji, a svoju kaznu izdržava u KPZ Tuzla. Škrba je rodila tokom suđenja i sin je proveo s njom izvjesno vrijeme s njom u zatvoru. Mališan je sada s bakom i djedom.

Nermin Sikirić

Nermin Sikirić bio je maloljetnik kada je 2008. skrivio ubistvo 17-godišnjeg Denisa Mrnjavca u tramvaju.

Osuđen je godinu kasnije na deset godina zatvora, i kaznu služi u KPZ Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njegovi pomagači u zločinu, Ademir Lelović i Berin Talić, dobili su također po deset godina zatvora.

Edin Vuk

Edin Vuk, osuđeni za svirepo ubistvoAmara Mistrića 2009. u sarajevskom kafiću, osuđen je 2012. na 18 godina zatvora. Anel Herak je, kao pomagač, dobio četiri godine zatvora.

Obojica su u Zenici.

Edib Buljubašić

Edib Buljubašić iz Zenice izdržava uvjerljivo najdužu ukupnu kaznu zatvora u BiH – 54 godine. Kaznu izdržava u zatvoru u svom rodnom gradu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ubio je portira, suprugu, snahu, oca i pokušao izvršiti još jedno ubistvo. Prema evidenciji zeničkog zatvora, Buljubašić bi na slobodu mogao izaći 2043. godine. U zatvoru se oženio, napisao knjigu, a prvostepenom presudom je dobio i 34 godine zatvora za ratne zločine u logoru Dretelj.

Tomislav Petrović

Tomislav Petrović počinio je 2008. stravičan zločin u zaseoku Trstje kod Tuzle. Ubio je svoje rođake, komšije, teško ranio vozača lokalnog autobusa… iako je prvo osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud je Petrovića proglasio neuračunljivim i osudio ga na obavezno liječenje u psihijatrijskoj ustanovi.

Petrović je trebao biti smješten u bolnicu na Sokocu, a prethodno je boravio u stacionaru zeničkog zatvora.

Edina Dizdarić

Edina Dizdarić je osuđena jer je 2009. kiselinom otrovala 5-godišnjeg sina, a nekoliko dana kasnije supruga je usmrtila nožem.

I ona je proglašena neuračunljivom i smještena je na Psihijatrijsku kliniku na Sokocu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Veselin Vlahović Batko

Kada smo kod ratnih zločinaca, sjetimo se Veselina Vlahovića Batka, monstruma s Grbavice i Vraca, koji je 2014. dobio 42 godine zatvora zbog počinjenih zločina u sarajevskom naselju.

Batko kaznu služi u fočanskom zatvoru.

Rasema Handanović Zolja

Rasema Handanović Zolja se 2012. nagodila se sa sudom koji ju je optužio za počinjene ratne zločine na području Konjica (selo Trusina). Handanović je priznala krivicu i bila je prva žena koja je osuđena za ratni zločin na Sudu BiH.

Kažnjena je sa 5,5 godina zatvora, i na “robiji” je u Tuzli.

RadioSarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME