gates
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 20, 2021 @ 10:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Multimilijarder Bil Gejts (Bill Gates) je predložio dvije strategije za koje smatra da bi bile učinkovite da se do ljeta iduće godine uspostavila kontrola nad pandemijom koronavirusa.

NER FIT

Vakcine veoma dobra vijest

Gejts je obrazložio strategije obračajući se na Blumbergovom Forumu za novu ekonomiju. Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu smatra kako bi se kontrola mogla uspostaviti nastavkom vakcinacije u cijelom svijetu, te korištenjem antivirusnih lijekova, a sve u svrhu prevencije težih simptoma i smanjenja stope smrtonsti.

Kako prenosi “CNBC“, za Gejtsa okončavanje pandemije ne znači potpuni nestanak koronavirusa. Poručio je da su vakcine veoma dobra vijest, a ostao je i pri stavu koji je imao u aprilu ove godine kada je za “Sky News” rekao kako će se do kraja 2022. godine znatno smanjiti broj zaraženih. 

U Sjedinjenim Američkim Državama je potpuno vakcinisano 69 posto stanovništva, podaci su to američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Pristup i potražnja za vakcinama u siromašnim državama su vrlo mali. Prema podacima “Our World in Data”, u ovim zemljama najmanje jednom dozom je vakcinisano svega 4,7 posto stanovništva.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Antivirusni lijekovi veoma impresivni

Između ostalog, Gejts je rekao da su antivirusni lijekovi veoma impresivni, iako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije nijedan od njih. Međutim, on smatra da će se pilule moći koristiti odmah nakon što osoba sazna da je pozitivna na koronavirus.

Prema Pfizerovim istraživanjima, Paxlovid i ritonavir smanjuju rizik od hospitalizacije i smrtnosti za 89 posto.

Gejts smatra da je izgledno da će se do sljedećeg ljeta vakcinacijom i antivirusnim lijekovima “drastično” smanjiti broj onih koji imaju teške simptome, kao i broj onih koji umiru zbog koronavirusa. Kao opasnost je istakao mogućnost pojave opasnijeg soja koronavirusa. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoje dokazi da će se desiti, ali da to nikada nije isključeno, prenosi “CNBC“.

LIDER