20210217211704 646935


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Moguće je da će biti potrebna treća doza vakcine protiv virusa korona da bi se spriječili ozbiljni slučajevi bolesti izazvani novim sojevima, rekao je milioner i filantrop Bil Gejts.

Bil Gejts izneo novu teoriju o koroni

Ova izjava dolazi usred sve veće zabrinutosti da su postojeće vakcine manje efikasne protiv južnoafričkog i brazilskog soja korone.

“Sada je pitanje da li nam je dovoljna samo izuzetno visoka pokrivenost postojećom vakcinom ili nam je potrebna i treća doza iste vakcine ili nam je potrebna modifikovana vakcina?”, rekao je Gejts za CBC Evening News.

“Svih pet kompanija koje proizvode vakcine u SAD žele da se pripreme za slučaj da ljudi koji su već primili dvije doze mogu da dobiju i treću dozu vakcine. Mislim da je razumno razviti modifikovanu vakcinu kako bismo bili potpuno sigurni da će djelovati i na ove sojeve virusa”, rekao je on.

Gejts finansira istraživanja u Južnoj Africi kako bi se utvrdilo da li su vakcine kompanija “AstraZeneca”, “Johnson&Johnson” i “Novavax” podjednako efikasne i protiv zaraznije varijante virusa korona.

“Ovaj soj je za AstraZenecu poseban izazov, dok su vakcine Johnson&Johnson i Novavax nešto manje efikasne, ali ipak dovoljno efikasne”, naveo je Gejts.

Ako se virus korona ne iskorijeni, dodao je, u budućnosti će biti potrebno ponovo se vakcinisati.

“Vjerovatno ne na godišnjem nivou, ali sve dok virus postoji, želimo da se što manje širi Amerikom”, naveo je.

Doktor Skot Gotlib, bivši šef Uprave za hranu i lijekove, rekao je nedavno za CBC News da vjeruje da će vakcine koje se trenutno distribuiraju u SAD pružiti razumnu zaštitu od novih sojeva virusa. Ipak, dodao je, da će možda biti neophodno i primanje dodatnih doza vakcine na jesen.