Portal 072info

Generacijski projekt: 20 miliona KM za obnovu Kantonalne bolnice Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Projekt rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica postoji već više od godinu, kada su održani prvi sastanci s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a direktor zeničke bolnice Rasim Skomorac je kazao da su dogovoreni svi elementi za realizaciju projekta energetske efikasnosti i dogradnje 2.800 kvadratnih metara dodatnog prostora koji će se koristiti za izmještanje odjela smještenih u podrumima.

Novi odjeli i utopljavanje postojećih

U sklopu projekta rekonstrukcije bit će izgrađen i novi odjel intenzivne njege te će biti obavljena i rekonstrukcija termo-bloka s utopljavanjem svih postojećih objekata, a bit će uklonjen i azbestni krov.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Iz zeničke bolnice su poručili da se radi o generacijskom projektu rekonstrukcije bolnice čija će realizacija uskoro početi, a kojim će se stvoriti bolji uslovi i za pacijente i zaposlenike.

Dok menadžment Kantonalne bolnice stvara bolje uslove za rad ljekara, odlazak zdravstvenog kadra iz Zenice poprima oblik epidemije, na što je ukazao i vijećnik u Gradskom vijeću Zenice Jasmin Hodžić (SBB), ujedno i uposlenik bolnice.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“Pored svih problema imamo i problem odlaska zdravstvenog kadra iz našeg kantona, posebno iz Zenice. Ovo je problem s kojim se susreće čitava BiH, ali posebno Zenica jer mi nemamo klinički centar i uslovi nisu dobri kao u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, pa i Mostaru. Ljekari i medicinski tehničari odlaze iz naših zdravstvenih ustanova, a to najbolje osjete ljudi koji rade u zdravstvu kada ode ljekar koji je završio subspecijalizaciju. Ne možete parama platiti odlazak profesionalca koji se izgradio, a da biste izgradili novi kadar potrebno je vrijeme”, kazao je Hodžić.

Ljekari, ostajte ovdje!

Dodao je kako je potrebno osigurati sredstva za kvalitetnu i kontinuiranu edukaciju svakog ljekara i zdravstvenog radnika, kao i sredstva za zapošljavanje većeg broja zdravstvenih radnika kako bi se dostigli normativi u odnosu pacijenata i zdravstvenih radnika. Potrebno je osigurati i obavezno osiguranje od ljekarske greške, poboljšati finansijska primanja te adekvatno platiti prekovremeni rad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Međutim, ovo je samo jedan od koraka na dugom i zahtjevnom putu nadležnih da zadrži ljekare u Kantonalnoj bolnici Zenica. Postavlja se pitanje za koga se uređuje ova bolnica i ko će liječiti stanovnike Zeničko-dobojskog kantona za nekoliko godina ako se ne spriječi odlazak zdravstvenih radnika.

Podsjetimo, Kantonalnu bolnicu Zenica napustio je i najbolji vaskularni hirurg u Bosni i Hercegovini Harun Šestić, a Hodžić je na kraju razgovora istakao da se trend odlaska zdravstvenih radnika povećava te da Vlada ZDK i Ministarstvo zdravstva moraju poduzeti konkretne mjere kako bi se to spriječilo.

Klix.ba

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6