Generali povodom “non papera”: Nema podjele BiH i nikad je neće ni biti

8D1F6F46 E7E7 4DD8 AA92 D2E850D5D546
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Članovi Udruženja generala Bosne i Hercegovine pozivaju sve patriotske snage, sve građane Bosne i Hercegovine, sve političke i društvene organizacije, članove akademske zajednice, vladine i nevladine organizacije, na zajednički glas i poruku svima koji teže podjeli Bosne i Hercegovine – da podjele nema i da je nikad neće biti.

To je saopćeno nakon današnje sjednice Upravnog odbora Udruženja, održane u proširenom sastavu, kada su razmotrena aktuelna dešavanja u Bosni i Hercegovini prouzrokovana pojavom „non paper“ akta i idejama o „mirnom razdruživanju“ zemlje.

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica

– U punoj mjeri i svim svojim bićem protivimo se idejama retrogradnih snaga koje na sve moguće načine žele pokrenuti aktivnosti na realizaciji ideja sadržanim u „non paper“ aktu. Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica i nije nikakva „dejtonska tvorevina“ kakvom je žele prikazati pojedini međunarodni i domaći akteri. Sve njih pitamo – da li su svjesni kakve bi posljedice prouzrokovao ponovni pokušaj realizacije njihovih ideja? Mi kao generali proistekli iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata ne želimo da se ponovi bliska historija i da na ovim prostorima nastaju novi ratni generali – citat je iz saopćenja.


Iz Udruženja ističu da narodi Bosne i Hercegovine ne zaslužuju još jedno stradanje “zbog suludih ideja pomahnitalih i nedoraslih likova koji isključivo gledaju lični interes”.

Naša djeca i buduća pokoljenja u Bosni i Hercegovini zaslužuju da žive u prosperitetnoj i naprednoj državi, poručili su također.

Izuzetno ih zabrinjava, naveli su iz Udruženja, začuđujuća šutnja predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i šutnja čelnika država Evropske unije.

Krvava dešvanja iz devedesetih

– Pitamo ih da li su zaboravili na krvava dešavanja iz devedesetih u našoj zemlji, kada su svojim nečinjenjem i kalkulantskim odnosom dozvolili agresiju na međunarodnu priznatu članicu UN-a. Pozivamo administraciju Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadu SAD u BiH da kao dokazani prijatelji Bosne i Hercegovine i njenih naroda te kao vodeća demokratija u svijetu i tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma preduzmu sve aktivnosti kako bi se zaustavile snage destrukcije, kako unutar naše zemlje, tako i njihovi pokrovitelji iz Evrope – citat je iz saopćenja.

Generali također ističu da ne treba dozvoliti da šutnja progresivnih snaga bude protumačena kao znak da nemaju šta reći i da se slažu s retrogradnim i destruktivnim idejama.