Generalni konzul BiH u Frankfurtu: Naši građani za sada da ostanu u Njemačkoj

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža poručio je državljanima BiH, koji trenutno borave u Njemačkoj, da ne putuju u BiH, jer bi njihovo putovanje moglo da ugrozi zdravlje ljudi u BiH.

“Svi naši državljani koji se nalaze u Njemačkoj, a kojima uskoro treba da istekne viza i svi oni koji smatraju da iz bilo kojeg razloga treba da putuju u BiH, moj je savjet da ne putuju, već da ostanu u Njemačkoj”, rekao je Kaluža u telefonskoj izjavi za Srnu.

On je istakao da je njemački zdravstveni sistem osposobljen da se može suočiti sa ovakvom vrstom izazova kao što je korona virus.

Kaluža je rekao da svi građani BiH koji se odluče da putuju u BiH treba da znaju da će morati ostati u karantinu 14 dana.

On je naveo da je Konzulat u toku jučerašnjeg dana primio više od 700 telefonskih poziva koji se odnose na državljane BiH u Njemačkoj kojima uskoro ističe njemačka viza.

Prema njegovim riječima, kapaciteti Generalnog konzulata BiH u Njemačkoj su vrlo ograničeni i u konzulatu se trenutno ne vrši nijedna usluga osim hitnih usluga za državljane BiH.

“Prema našim saznanjima i informacijama, najvjerovatnije će svim državljanima BiH kojima uskoro treba da istekne njemačka viza, biti omogućeno da produže vizu za određeni period, što bi trebalo da bude javno objavljeno u petak, 20. marta”, istakao je Kaluža.

On je rekao da je u Njemačkoj situacija u vezi sa virusom korona prilično pod kontrolom, te da situacija nije alarmantna i da njemačke institucije preduzimaju sve potrebne korake kako bi minimizirali učinak virusa korona.