Generalni sekretar UN-a obišao Pakistan nakon katastrofalnih poplava: Ovo je klimatski pokolj

Generalni sekretar UN-a obišao Pakistan nakon katastrofalnih poplava: Ovo je klimatski pokolj

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres obišao jej ovog vikenda Pakistan koji je razoren nakon jakih monsunskih kiša i poplava.

Najmanje 1.396 ljudi je poginulo dok je 12.728 ranjeno, a milioni su ostali bez krova nad glavom. Vode su također uništile putnu i komunikacionu infrastrukturu.

Gutteres je, nakon obilaska Pakistana, ostao bez riječi zbog onog što je vidio, jer su razorena područja čak tri puta već od ukupne površine države odakle on dolazi, Portugala.

“Vidio sam mnoge humanitarne katastrofe u svijetu, ali nikada nisam vidio klimatski pokolj ovih razmjera. Jednostavno nemam riječi da opišem ono što sam danas vidio. Poplavljeno područje koje je tri puta veće od ukupne površine moje zemlje, Portugala”, rekao je Guterres.

“Pakistanu je danas potrebna ogromna finansijska podrška za prevazilaženje ove krize. Pozivam na ogromnu i hitnu finansijsku podršku Pakistanu – a ovo nije pitanje velikodušnosti, ovo je pitanje pravde. Pakistan plaća cijenu nečega što su stvorili drugi”, dodao je on.

Guterres je izrazio solidarnost sa pakistanskim narodom i rekao da će UN koristiti svoje ograničene resurse da pomognu i zatražio da “oni koji imaju kapacitet da podrže Pakistan, to učine sada i učine to masovno”.

Stručnjaci kažu da je Pakistan odgovoran za samo 0,4 posto svjetskih emisija koje su imale negativan utjecaj na klimatske promjene.

SAD su odgovorne za 21,5 posto njih, Kina za 16,5, a Evropska unija za 15.

Do sada su agencije UN-a i nekoliko zemalja poslale skoro 60 aviona s pomoći, a vlasti kažu da su Ujedinjeni Arapski Emirati bili jedan od najizdašnijih donatora, koji su poslali 26 aviona sa pomoći.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica