Portal 072info

Generalni štrajk metalaca BiH

herceg_bosna201307091346250

Zbog složenog stanja u privredi, kojoj prijeti gašenje velikog broja firmi, gubitak hiljada radnih mjesta, nezadovoljni stanjem u metalskoj industriji, radnici, predstavnici i članovi sindikata metalaca nekoliko kantona okupili su se danas u 13 sati ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu. Tokom protesta razgovarali su sa federalnim premijerom i resornim ministrom, a razišli su se oko 15 sati.

Vladina ponuđena rješenja određenih zahtjeva Glavni odbor sindikata metalaca će razmotrit naredne sedmice.

S transparentima u rukama, zviždeći i trubeći, pet stotina radnika, metalaca došli su pred zgradu Federalne vlade. Predsjednik Sindikata metalaca BiH, Muhamed Hadžić, kazao je okupljenima da radnici traže uvezivanje radnog staža bezuslovno, pristup zdravstvenoj zaštiti svih uposlenika koji su zaposleni, rasterećenje privrede i smanjenje javne potrošnje, donošenje zakona o zaštiti na radu i zaštiti zdravlja, te izmjene i dopune Zakona o štrajku. Ovo je bio reprezentativni skup metalaca, jer je dvosatni štrajk organizovan i u svim preduzećima metalske industrije.

Petnaestak minuta nakon što su protesti počeli uslijedio je poziv iz Vlade na razgovor. Nakon što im je saopšten ishod pregovora sa premijerom i ministrom, radnici su se mirno razišli.

„Za dio radnika koji su ostali bez posla, kako je najavljeno iz Vlade, staž će biti uvezan, iz sredstava od prodaje neperspektivne imovine državnih preduzeća, te uplatom milion maraka iz federalnog budžeta za 2014. godinu. Vlada Federacije će za 15 dana razgovarati sa direktorima kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja u vezi sa našim zahtjevom da se tim radnicima omogući pravo na liječenje. Zakon o finansijskoj konsolidaciji biće razmatran na idućoj sjednici Federalnog parlamenta. Ništa posebno nismo ni mogli očekivati, ali se Vlada Federacije obavezala na ono što nam je rečeno. Sindikat metalaca BiH će se o ovim zaključcima izjasniti nakon sjednice svog Glavnog odbora, koja će biti održana 19. novembra“, rekao je Islam Imamović, član Organizacionog odbora Štrajka.  

Podršku mutalcima tokom protesta uputili su danas između ostalih Evropska i Svjetske organizacije metalskih radnika, Sindikat metalaca i rudara Jugoistočne Evrope, Makedonije i RS-a, kao i Sindikata budžetskih korisnika Kantona Sarajevo, te radnika Hidrogradnje.   

Podijelite članak