Generalni štrajk Željeznica FBiH najavljen za 14. juli

Generalni štrajk Željeznica FBiH najavljen za 14. juli

Tri sindikata Željeznica Federacije BiH (FBiH) najavila su za 14. juli generalni štrajk u Željeznicama u svim poslovnim oblastima.

Štrajk su najavili Samostalni sindikat izvršnog osoblja u oblasti infrastrukture Željeznica FBiH, Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH i Nezavisni sindikat željezničara u FBiH zbog kršenja odredaba kolektivnog ugovora Željezničara FBiH, te Zakona o radu.

Zahtjevi sindikata bili su uplata kreditnih i ostalih obustava od dijela isplaćenih plata za mart i april, isplata toplih obroka i materijalnih troškova za mart, april i maj, te isplata plate za maj, najkasnije do 30. juna.

Sindikati traže i striktno poštivanje Pravilnika o zaštitnoj i službenoj odjeći i obući, saopšteno je iz Samostalnog sindikata izvršnog osoblja u oblasti infrastrukture Željeznica.

Štrajk je najavljen vršiocu dužnosti generalnog direktora Željeznica FBiH Nijazu Puziću, predsjedniku Nadzornog odbora ŽFBiH Jadranku Stojkiću, ministru saobraćaja i komunikacija Enveru Bijediću i premijeru FBiH Nerminu Nikšiću.

Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE