Portal 072info

Genijalna šala dvojice profesora: Objavili rad na ”Tarzan inglišu” da bi ismijali alave kolege

slika (1)

Dragan Đurić i Boris Delibašić, dvojica profesora FON-a, zajedno sa saradnikom Stevicom Radišićem namjerno su objavili potpuno izmišljen članak u rumunskom časopisu ”Metalurgia International” kako bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju kvazinaučnih radova srpskih profesora koji se objavljuju u časopisima sumnjivog kvaliteta.

Njihov “naučni” rad pod nazivom „Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih podataka“ liči na loše napisanu bajku, ali ga je rumunski časopis, koji inače obiluje imenima srpskih autora, objavio u cjelosti bez ijedne ispravke. Tako se u članku, među lažnim referencama, kao autor pominje čak i Diznijev junak Šilja koji je svoje naučne rezultate objavio u naučnom časopisu „Mikijev zabavnik”.

378622_09_ffSpominje se da su korišteni i rezultati radova objavljenih 2012. i 2013. godine od strane davno mrtvih velikana Bernulija i Laplasa. Na tarzanskom engleskom, koji niko u rumunskom časopisu nije ispravljao, miješaju se “babe i žabe”, od pojmova informatike i računarstva do Evropske unije, obrazovnog nivoa žena i religije. Kao šlag na torti, časopisu su poslali i svoje fotografije sa sve lažnim brkovima i perikama.

Profesorima FON-a, koji su inače stručnjaci iz oblasti informacionih sistema, prekipjelo je da gledaju kako mnoge kolege olako objavljuju svoje radove u ovakvim časopisima i tako dolaze do bodova koji su im potrebni za prelazak u viša zvanja.

Njihov originalni potez pozdravila je cijela akademska zajednica koja i dalje bruji o tome kako su nadmudrili prevarantski rumunski časopis. Ipak, niko od njih trojice još ne želi javno da govori o tome jer su, kako su nam rekle njihove kolege sa FON-a, to prije svega uradili iz revolta, a ne da bi privlačili pažnju medija.

Potez za divljenje

– Fenomenalan potez! Ne želimo više da trpimo da se lažni naučni radovi kvazinaučnika objavljuju u sumnjivim časopisima dok druge kolege i u ovako teškim finansijskim uslovima uspijevaju da urade sjajna istraživanja i objave u prestižnim svjetskim časopisima – komentariše za “Blic” prof. dr Pero Šipka, direktor UO Centra za evaluaciju u obrazovanju.

Blic

 

Podijelite članak