Portal 072info

Genocid u Srebrenici: Imena 810 zločinaca, 400 ih danas radi čak i u policijskim strukturama!?

Veliki broj nevladinih organizacija u BiH, već godinama, upozorova kako u policijskim strukturima države trenutno radi više od 400 službenika, iako se oni nalaze na spisku optuženih i osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom genocida u Srebrenici 1995. godine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Spisak ratnih zločinaca koji rade na visokim funkcijama u zemlji i u policiji, a učestvovali su u genocidu u Srebrenici sačinila je mješovita Komisija Vlade RS, Vlade Federacije BiH i međunarodne zajednice još 2004. godine.

Na tom spisku nalazi se 810 osumnjičenih za zločine. No, teret koji nose zbog onoga što su radili nad bošnjačkim stanovništvom tokom najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nije im predstavljao problem da se nakon okončanja agresije, zaposle u razne institucije vlasti BiH, a neki od njih se nalaze čak i na rukovodećim pozicijama, piše NAP.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” u utorak su protestovale ispred Regionalnog ureda Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) u Tuzli. Zahtijevale su da se Jovan Ilić razriješi dužnosti koju obavlja u ovoj Agenciji jer se nalazi na spisku osumnjičenih za ratne zločine.

Ilić je bio jedan od rukovodilaca u Centru javne bezbjednosti Bijeljina u vrijeme kada su se dešavali stravični zločini nad stanovništvom Bijeljine

Kompletan spisak optuženih i osumnjičenih za ratne zločine u Srebrenici, a koji rade na visokim funkcijama u BiH i u policijskim strukturama BiH pogledajte OVDJE.

Nap.ba

Podijelite članak