Portal 072info

Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju: Obaveza pred generacijama koje dolaze

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića organizovao međunarodnu konferenciju Genocid u Srebrenici: Ka trajnom sjećanju.

Dvodnevna konferencija je ponudila komparativni pristup. Planirane sesije su sagledale genocid iz različitih perspektiva i konteksta, ističući sociološke, pravne, političke i historijske aspekte. Uvodničari su bili sir Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala, Amor Mašović iz Instituta za nestale osobe u BiH i dr. Waqar Azmi iz britanske organizacije Remembering Srebrenica UK. Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je istraživačka institucija IZ-a BiH i u okviru svojih naučnih oblasti bavi se genocidom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Revizija presude

– Izlagači na konferenciji su vrhunski domaći i strani eksperti koji se bave ratom i genocidom u BiH. Od ukupno 27 izlagača, imamo eksperte memorijalizacije holokausta kao i genocida u Ruandi, rekla je na pres-konferenciji Dževada Šuško, direktorica Instituta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na pitanje postoji li legalna osnova za reviziju presude Međunarodnog suda pravde koju je BiH podigla protiv Srbije, sir Geoffrey Nice je rekao da se sama presuda čini neuspjelom, za šta je uzrok bio nedostatak dokaza.

– Više dokaza se pojavilo od tada do danas koji su korisni za ovaj slučaj. Reviziju je potrebno pokrenuti šest mjeseci od pronalaska novih dokaza i rok koji je ostavljen za ovu mogućnost je deset godina, a BiH ima rok do februara 2017. Postoji veliki broj stručnjaka i sudija koji bi htjeli da se ovaj slučaj ponovo pokrene, izjavio je Nice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mašović je naglasio da su od 8.372 registrovane i prijavljene nestale osobe sa područja Srebrenice i Žepe ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci njih 7.057.

– Većina srebreničkih masovnih grobnica su sekundarnog tipa, a poneke od njih i tercijarnog, te je većina tih pronađenih tijela nekompletna. Samo je manji broj kompletnih tijela, onih pronađenih na površini ili u primarnim masovnim grobnicama, kao što su one iz 1996. istražene od Haškog tribunala, rekao je Mašović, dodajući da su nedavno otkrili još jednu masovnu grobnicu za čije žrtve će identitet moći potvrditi za dvadesetak dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada u Velikoj Britaniji je uspostavila grupu pod nazivom Remembering Srebrenica, koja radi na različitim aktivnostima koje se tiču sjećanja na ovaj gradić.

Komemoracija u Londonu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tri su segmenta na kojima radi grupa. Obilježavanje 11. jula, prezentiranje raznih okruglih stolova i podrška vezana za obrazovanje mladih o tome šta se desilo u Srebrenici. Na 20. godišnjicu genocida organizovat ćemo komemoraciju u Westminster Abbeyu u Londonu, na kojoj će biti prisutno 2.200 ljudi, a obilježavanja će biti i u velškom parlamentu, u Škotskoj u St. James katedrali i u Sjevernoj Irskoj. Od 5. do 12. jula cijela sedmica će biti posvećena sjećanju na Srebrenicu i stotine gradova u Britaniji će obilježiti ovaj događaj, naglasio je dr. Azmi.

Sonja Biserko iz Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije istakla je značaj konferencije, te smatra važnim da “sami Bošnjaci vode računa o tome da se to sjećanje održi ne samo u BiH i bošnjačkoj zajednici nego i regionu i šire”.
– Niko neće voditi računa o tome ako sami Bošnjaci ne budu digli to na mnogo viši nivo, posebno i zbog toliko novih situacija koje se dešavaju u svijetu, rekla je Biserko, dodajući da se Bošnjaci trebaju okrenuti i reviziji postupka koji je BiH pokrenula u Haškom sudu protiv Srbije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– To im je nekako i obaveza i dužnost prema generacijama koje dolaze, pa makar i ne uspjeli u tome. To je važno upravo u ovom kontekstu, u kojem je organizovana i ova konferencija, istakla je Biserko.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME