Portal 072info

German Kouadio: Želim igrati, a ne primati plaću i sjediti na klupi

Ostavši bez skoro kompletne ekipe u toku ljetne pauze, rukovodstvo zeničkog premijerligaša kontaktiralo je nekadašnjeg igrača Sarajeva, Travnika i Zrinjskog Germana Kouadia i vrlo brzo postiglo dogovor.

Zbog kašnjenja dokumentacije iz Čeških Budejovica, nije nastupio u prva dva prvenstvena kola, ali je već u premijernom nastupu u crno-crvenom dresu na Pecari pokazao da će biti prijetnja za protivničke golmane. Proteklog vikenda, u pobjedi svoje ekipe nad bijeljinskim Radnikom, svi su ga navijači proglasili igračem utakmice.

– Moj menadžer je imao kontakte s nekim timovima iz Hrvatske i BiH. Pristao sam doći, jer sam smatrao da će mi to iskustvo koristiti u nastavku karijere. U ekipu Sarajeva sam došao kao izuzetno mlad igrač. Prvi put sam bio u Evropi, nisam se najbolje snašao. Trenirao sam s ekipom, ali sam godinu bio na klupi i nisam imao minutažu na terenu. Bio sam nezadovoljan i želio sam napustiti klub, ali su mi ponudili posudbu prvo u Slobodu, a potom u Travnik. Nisam zažalio, jer sam u Travniku proveo svoje najbolje vrijeme u BiH, makar do sada. U Zrinjskom sam, također, imao odlične saigrače, ali se ponovio problem male minutaže. Ja sam igrač, ne volim uzimati plaću i sjediti na klupi. Želim igrati – kaže Kuadio.

Ovaj fudbaler, koji dolazi iz Obale Slonovače, kaže da se nije pokajao što je odlučio doći u Čelik.

– Kad su me pozvali iz Čelika, rekli su mi da nemaju mnogo novca, ali da ću imati mjesto u prvih 11 i da će mi plaća biti u okviru realnih mogućnosti. Pristao sam i nisam se pokajao. Prvi nastup pred domaćom publikom prošao je sjajno. Osjećao sam se dobro, iako sam imao poteškoća s desnom ložom pa nisam smio maksimalno ulaziti u duele. Željeli smo tu pobjedu i zasluženo smo došli do nje – kaže Kuadio.

Ugovor s Čelikom ima na jednu godinu, ali ističe da bi ga vrlo rado produžio ako se to od njega zatraži.

– Za svakog igrača je cilj da bude najbolji. Moj san je da jednog dana zaigram u francuskom ili njemačkom prvenstvu. Naravno, tu je i reprezentacija. Igrao sam za U-20 selekciju Obale Slonovače, ali imamo dosta dobrih igrača i teško se izboriti za mjesto u A-ekipi. Ali, i to je moguće ako nastavim s dobrim igrama i ostanem zdrav – kaže Kuadio.

Bosanska kuhinja liči na afričku

Kuadio ističe da period prilagodbe na život u BiH nije dugo trajao.- Već treću godinu sam ovdje, u BiH, i upoznao sam dosta novih ljudi. Travnik je blizu i mnogi prijatelji me često posjećuju. Odemo na sok ili u kino. Sviđa mi se bosanska kuhinja, koja je vrlo slična našoj, afričkoj. Burek je dobar, ali uvijek ću radije odabrati ćevape, kao pravi Travničanin. Sa mnom u Čeliku je i Emrah Hasanhodžić, s kojim sam i ranije igrao i često provodim vrijeme s njim – kaže Kuadio.

Klaudio, Kuadio, Žerman, Kutinjo…

Istakao je kako poštuje trenera Kemala Hafizovića iako mu vrlo često pogrešno izgovara ime.

– Klaudio, Kuadio, Žerman, Kutinjo, svaki put drugačije. Napisat ću na majici kako se zovem da trener više ne griješi. On mi je poput oca. Odličan je i iskusan trener – kroz smijeh je rekao.

Za golove će imati sve besplatno

Nakon pobjede nad Radnikom, u kojoj je asistirao Šišiću za prvi pogodak, a potom se i sam upisao u listu strijelaca, Kuadio je postao ljubimac zeničkih navijača.

– Nakon utakmice, pozvali su me pred južnu tribinu. Nisam znao šta se događa, a onda su mi dali megafon u ruke i pjevali zajedno sa mnom – kaže Kuadio.

Nakon što smo obavili razgovor u jednom od zeničkih kafića, konobar nije želio naplatiti sokove nego je rekao da Kuadio samo nastavi s golovima i da će u cijeloj Zenici imati sve besplatno.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box