GIK ZENICA: Izborni dan bez problema, članica Amila Begagić Jerković prekršila Poslovnik o radu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U povodu medijskih napisa vezanih za aktivnosti imenovanja predsjednika i članova, kao i zamjenika članova biračkih odbora za Opće izbore 2022. godine na području grada Zenica, te neovlaštenog istupanja u javnosti zamjenske članice Gradske izborne komisije Zenica Amile Begagić Jerković, obavještavamo vas o sljedećem: 

Gradska izborna komisija Zenica je u prethodnom periodu preduzela brojne aktivnosti u cilju popunjavanja biračkih odbora predsjednicima, članovima i zamjenicima članova biračkih odbora na 142 redovna biračka mjesta, 1 biračkom mjestu za glasanje u odsutstvu i nepotvrđenim glasačkim listićima i 6 mobilnih timova. Dopisom broj: 01-67/22 od 27.09.2022. godine, obavijestili smo vas o velikom broju odustajanja od angažmana u biračkim odborima, kao i svim zakonom utvrđenim aktivnostima Gradske izborne komisije Zenica na popunjavanju mjesta u biračkim odborima, kao što su objavljivanje javnog oglasa radi sačinjavanja rezervnog spiska od 23.05.2022. godine, dostavljanja dopisa Univerzitetu u Zenici, Zavodu za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona, svim srednjim školama na području grada Zenica, kao i zaposlenima u gradskoj administraciji. 

Pored toga, u više navrata objavljivan je i javni poziv kojim se pozivaju svi zainteresovani građani koji žele da rade u biračkim odborima, da se prijave Gradskoj izbornoj komisiji Zenica. Nadljudskim naporima većine članova Gradske izborne komisije Zenica do kasnih noćnih sati radilo se na popunjavanju biračkih odbora, kako bi se stvorile sve pretpostavke za održavanje Općih izbora 2022. godine u skladu s važećim pravnim okvirom. 

Obzirom da veliki broj političkih subjekata ovjerenih za učešće na izborima u našoj izbornoj jedinici nije dostavio prijedloge za članove i zamjenike članova biračkih odbora, iako su uredno pozvani da iste dostave, te da su i predloženi članovi političkih subjekata u značajnom broju odustajali od angažmana u biračkim odborima i da sa današnjim danom odustaju iz nepoznatih razloga, Gradska izborna komisija Zenica i pored svih napora nije bila u mogućnosti da donese konačnu odluku o imenovanju biračkih odbora, što se prvenstveno odnosi na imenovanje zamjenskih članova biračkih odbora. 

Ovim putem želimo da vas upoznamo i sa javnim istupom zamjenske članice Gradske izborne komisije Zenica Amile Begagić Jerković koja je u izjavi za medije (vijest su prenijeli brojni portali kao što su federalna.ba, raport.ba, klix.ba itd.) izrazila otvorenu sumnju u regularnost formiranja biračkih odbora u gradu Zenica za Opće izbore 2022. upravo u pogledu imenovanja biračkih odbora. 

Gradska izborna komisija Zenica odbacuje sve sumnje u regularnost imenovanja biračkih odbora, pogotovo, kao što je naprijed navedeno, iz razloga što je kompletan proces imenovanja biračkih odbora bio transparentan od samog početka. Posmatrači političkih subjekata koji su posmatrali aktivnosti Gradske izborne komisije Zenica dana 01.10. a posmatraju i danas, 02.10.2022. godine, nisu podnijeli niti jedan prigovor Gradskoj izbornoj komisiji Zenica. Pored navedenog, ističemo da je zamjenska članica Amila Begagić Jerković, pored iznošenja neistinitih i neosnovanih navoda, istupala neovlašteno, suprotno Poslovniku o radu Gradske izborne komisije Zenica, kojim je, između ostalog, propisano da predsjednik Izborne komisije organizira, rukovodi i nadzire rad Izborne komisije, zakazuje i predsjedava sjednicama, predstavlja Izbornu komisiju, ali i Etičkog kodeksa organa za provođenje izbora u Bosni i Hercegovini kojim je ,između ostalog, propisano da članovi organa za provođenje izbora čuvaju ugled organa kojeg predstavljaju, a kojima nije dozvoljeno da daju izjave ili informacije koje bi štetile ugledu organa za provođenje izbora u toku izbornog procesa. 

Također vas obavještavamo da je kompletan izborni materijal dostavljen na vrijeme, uključujući i odluke o imenovanju biračkih odbora, da izborni dan na području grada Zenica teče bez većih problema, te da je 6 biračkih mjesta otvoreno uz kraće, odnosno zakonom dozvoljeno kašnjenje. Iz svih naprijed navedenih razloga, odbacujemo neosnovane napade zamjenske članice na nezavisnost i profesionalnost članova Gradske izborne komisije Zenica. 

S poštovanjem, 

ZAMJENSKI PREDSJEDNIK GIK ZENICA

Muamer Kovać