Ginekolog iz BiH uzeo mito od 400 KM

Vladimir Čančar i Gordana Sokolović, načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva i medicinska sestra Univerzitetske bolnice Foča, sporazumno su priznali krivicu za primanje mita u iznosu od 400, odnosno 100 KM od Danijela Vesića, oca bebe koja je nakon poroda ispala medicinskom osoblju na pod.

Prema sporazumu Čančar će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM. Sokolovićeva će dobiti uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora sa rokom provjere od tri godine.

Sporazum je prihvatilo sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, a presuda će biti objavljena u ponedjeljak. Čančar je pred sudom rekao da krivicu priznaje svjesno i dobrovoljno, te je izrazio kajanje i žaljenje zbog cijelog slučaja i svega što je tome prethodilo piše Atv.

”Nesreća kada se desi, ona ne bira ni mjesto ni vrijeme. Bavim se humanim poslom i nikada mi se ništa slično nije dogodilo u karijeri. Prihvatam krivicu i žao mi je zbog svega”, rekao je Čančar.

Sokolovićeva je takođe izrazila žaljenje, navodeći da prihvata krivicu.

Republički tužilac Goran Glamočanin pojasnio je da se do sporazuma došlo na inicijativu odbrane. Naveo je da se prilikom pregovora o kazni vodilo računa o svim okolnostima i stepenu krivične odgovornosti optuženih.

”Cijenili smo sve okolnosti, lične prilike optuženih, njihovu neosuđivanost, raniji život, priznanje… Neosuđivani su, porodični ljudi, roditelji po jednog djeteta… Oboje su se obavezali i na svjedočenje ukoliko za tim bude bilo potrebe, a Sokolovićevoj je i ozbiljno narušeno zdravlje”, rekao je Glamočanin, navodeći da će se predloženim kaznama postići svrha kažnjavanja.

”Optuženi bez mrlje u karijeri”

Branilac optuženih, advokat Mirela Kanlić, naglasila je da njeni klijenti nisu imali nijedne mrlje u karijeri.

”To su ljudi koji poštuju društvene norme i pravni poredak. Sokolovićeva se liječi od karcinoma i za par mjeseci odlazi u penziju, tako da ni teoretski neće moći da počini bilo koje djelo protiv službene dužnosti”, istakla je Kanlić, navodeći da su optuženi priznanjen doprinijeli efikasnosti postupka.

Prema optužnici Čančar i Sokolovićeva su 18. avgusta prošle godine u fočanskoj bolnici primili mito u iznosu od 400 KM, odnosno 100 KM. To su učinili da bi u okviru svojih ovlašćenja, kao službeno, odnosno odgovorno lice izvršili službenu radnju koju bi morali izvršiti, a u vezi sa medicinskim tretmanom Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporođajnog oporavka.

Sutradan ujutro Jovana je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.
Poderane novčanice sedam mjeseci držao u ladici

Prema rezultatima istrage Čančar i Sokolović su, nakon što se saznalo za pad bebe, pokušali da vrate novac Vesiću. Čančar je došao u bolesničku sobu njegove supruge pocijepao 400 KM i bacio ih na krevet na kojem je Jovana ležala. Vesić mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji je zabilježen mobilnim telefon.

Zanimljivo je da su poderane novčanice, zajedno sa 100 KM od Sokolovićeve, optuženi mjesecima čuvali u ladici stola. Čak sedam mjeseci novčanice su stajale u stolu ambulante i policija ih izuzela tek 16. marta 2023. godine, kada ih je Čančar dobrovoljno predao istražnim organima. Novčanice su deponovane u Okružni sud u Banjaluci i presudom su oduzete od optuženih.

Čeka se oputžnica za pad bebe

Podsjetimo, o padu bebe vodi se odvojena istraga, koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju. Istraga je praktično okončana i čeka se tužilačka odluka. Istragom su obuhvaćeni takođe Vladimir Čančar, zatim pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći. U istrazi je dosada ispitano više svjedoka, rađena su neophodna vještačenja, kao i rekonstrukcija događaja u operacionoj sali UB Foča.

Otac bebe Danijel Vesić je zbog davanja mita Čančaru i Sokolovićevoj osuđen na novčanu kaznu od 5.000 KM nakon što je, takođe, sporazumno priznao krivicu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE