Ilustracija
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Privatni ginekolog Predrag Đurić osuđen je na sudu u Zagrebu prvostepeno na godinu i po zatvora zbog nestručnog vođenja porođaja 2007. godine, javlja agencija Beta.

Tada je dječak Dominik Pintra, usljed propusta ginekologa, rođen nepokretan i s gotovo 50 teških dijagnoza.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Đurić će biti prvi ljekar u Hrvatskoj koji će ići u zatvor zbog nesavjesnog liječenja, iako su se i drugi suočavali s optužbama zbog svojih propusta. Uz to, Đuriću je sudija Rafael Krešić izrekao i petogodišnju zabranu rada u struci nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Poslije trogodišnjeg suđenja, uz Đurića je zbog nesavjesnog postupanja pri završetku porođaja osuđen ginekolog Ivo Balenović, ali uslovno na tri mjeseca zatvora.

Privatni ginekolog Predrag Đurić vodio je trudnoću porodilji u svojoj privatnoj ordinaciji, a porođaj je obavio u Kliničnoj bolnici Merkur u Zagrebu, iako mu je ugovor s tom bolnicom bio istekao. Sudija Rafael Đurić rekao je da je Đurić porođaj vodio nestručno i da zbog niza propusta nije uočio da porođaj treba obaviti carskim rezom.

Pošto su nastupile komplikacije, nije odmah pozvao dežurnog ljekara Balenovića, a kad je to učinio dvojica ljekara nisu se odlučila za carski rez, već za takozvani Kristelerov zahvat, pri čemu su porodilji slomili rebro, dok je dijete zadobilo trajna emocionalna i psihomotorna oštećenja.

“Da se ovaj slučaj nije dogodio i da nismo saznali za njega, haos u bolnicama bi i dalje trajao. Zato se nadam da će ovu presudu čuti svi koji mogu uticati na to da se u ovom području uvede red”, rekao je sudija u obrazloženju presude.