Ginekolog koristio vlastitu spermu u oplodnji pacijentica 

7BB11A95 D991 41F9 A5DA 68D452096362
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ginekolog u Nizozemskoj, Jos Beek, je tokom pružanja tretmana za neplodnost koristio vlastitu spermu te na taj način začeo 21 dijete, pokazala je istraga, piše The Guardian.

Jos Beek radio je kao ljekar u bolnici Elisabeth u Leiderdorpu, koja je sada dio bolnice Alrijne, između 1973. i 1998. Umro je 2019. godine.

Parovi koje je Beek liječio zbog neplosnosti vjerovali su da on prilikom tretmana koristi spermu anonimnih donora. Bolnica Alrijne saopćila je kako ne vjeruje da je Beek ikome od njih rekao pravu istinu.

ČITAJ JOŠ:  Pod stresom ste: Evo simptoma

Skandal je otkriven nakon što je organizacija koja nalazi biološke roditelje za one koji su rođeni nakon umjetne oplodnje putem sperme donora pronašla podudaranja između Beekove i DNK 21 djeteta čije su majke bile pacijentice njegove klinike između 1973. i 1986. godine.

Beek je treći ljekar za neplodnost u Nizozemskoj za kojeg je utvrđeno da je koristio vlastitu spermu tokom terapija protiv neplodnosti, navodi The Guardian.

U oktobru 2020. godine, DNK testovi su otkrili da je ginekolog Jan Wildschut, koji je preminuo 2009. godine biološki otac sedamnaestoro djece. Prethodne godine otkriveno je da je ljekar Jan Karbaat koristio vlastitu spermu i pritom se dokazalo da je biološki otac 49 djece.

ČITAJ JOŠ:  Lažni ginekolog preko mobitela pregledao više od 400 žena
GODISNJICA
MARKETING