7FFE65DA 268C 4857 8D58 D4637F63A0DB
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Ginekolog Loren F. Strajker, direktorka Centra za seksualnu medicinu i menopauzu sa Univerziteta Nortvestern objasnila je za portal Health šta sve žene trebaju znati o analnom seksu.

“Trebamo znati da anus nije stvoren za seks. To bi trebao biti jednosmjerni prolaz. Vagina, s druge strane, ima debelu, elastičnu oblogu koja je dizajnirana tako da postane rastezljiva za penis ili dijete”, ističe dr. Strajker.

Rektalno tkivo je tanko i nema istu elastičnost pa postoji veća mogućnost oštećenja, dodaje ginekologinja koja je autor knjige “Sex Rx”, a postoji i veća mogućnost infekcija.

Rektalna gonoreja, analna klamidija i HIV su stvarni rizici. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, “analni seks je seksualno ponašanje s najvećim rizikom za HIV infekcije.”

Ali analnim seksom povećava se i prenos HPV-a.

“Vrlo malo heteroseksualnih muškaraca ima HIV, ali više od polovine muškaraca ima HPV”, kaže dr. Strajker.

HPV može izazvati analne bradavice i karcinom. Problem je i što se ne radi redovni pregled ovog dijela tijela osim ako se posebno ne traži.

O stolici niko ne voli razgovarati. Nova istraživanja tima sa Univerziteta Nortvestern pokazuju da su žene koje imaju redovni analni seks promijenile konzistenciju stolice i prijavile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

“Ali ako volite analni seks koristite zaštitu bez obzira na sve. Kao ginekologinja, kažem ljudima čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvijek biste trebali koristiti kondom za analni seks”, kaže Strajker.

Ako imate vaginalni seks nakon analnog, stavite svom partneru novi kondom kako biste se zaštitili od urinarnih infekcija.