Portal 072info

Ginekolog otkrio istinu o maloljetnicama koje su navodno na ekskurziji ostale trudne

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon izmišljene vijesti da je čak sedam djevojčica iz jednog manjeg mjesta u Bosni i Hercegovini ostalo u drugom stanju nakon što su prije godinu i po otišle u petodnevnu posjetu Sarajevu, među roditeljima širom BiH je nastala opšta panika. Zbog straha da bi mogli da se nađu u sličnoj situaciji ne dozvoljavaju djeci odlazak na ekskurziju.

Nažalost, mnogobrojni mediji širom svijeta i BiH prenijeli su izjavu ginekologa Nenada Babića, koordinatora za zdravstvo u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci, koji je kazao da su djevojčice od 13 i 14 godina ostale u drugom stanju tokom školskog izleta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Navedeni ginekolog je priznao da uopšte ne zna šta se desilo sa tim slučajem navodne trudnoće maloljetnica. U trenutku davanja izjave, dr. Babić vjerovatno nije razmišljao o posljedicama koje će nastati nakon njegove, u najmanju ruku, sumnjive prvobitne izjave.

Sa čuđenjem, trudnim maloljetnicama u BiH bavila se i svjetska štampa među kojima su “Daily Mail”, “Cosmopolitan”, “New York Daily News”, “News.com.au” i “Bild” koji je danas objavio priču kako su navodno trudne djevojčice nakon povratka sa ekskurzije abortirale.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vernes Begović, sarajevski ginekolog sa tridesettrogodišnjim radnim iskustvom, za Klix.ba kazao je kako BiH senzacionalizam ovakve vrste jednostavno ne treba. Kako je ispričao, nakon objave vijesti da su djevojčice ostale u drugom stanju tokom petodnevne ekskurzije, zvale su ga kolege iz Njemačke i s nevjericom pitale šta se to događa u BiH.

– Ja sam siguran da se ovakvom objavom zapravo samo skreće pažnja javnosti sa pravog problema, odnosno nedostatka edukacije u našoj zemlji o ovim pitanjima i zaista su male mogućnosti da je cijela priča istinita. Sa stručnog aspekta veoma je mala mogućnost da u jednoj tako maloj populaciji tako veliki broj djevojčica ovulira u isto vrijeme – kazao je Begović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da je problem u negativnoj reputaciji koja se nameće na ovaj način BiH, ali i činjenici da su roditelji nakon ovakve vijesti prestravljeni.

– U moju ordinaciju sada dolaze majke djevojčica koje su u završnim razredima i traže savjete od mene, jer ne smiju da puste djecu na ekskurziju – kazao je Begović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, nedugo nakon pojave priče o trudnim djevojčicama u medijima se pojavila informacija da je ginekolog Babić kazao da su sve djevojčice abortirale, dobro se oporavile i vratile školskim obavezama. Međutim, ginekolog Babić je za Klix.ba negirao takvu informaciju.

– Nije tačna informacija da sam ja rekao da su djevojčice abortirale. Ja uopšte ne znam šta se desilo na koncu sa tim slučajem – kazao je Babić koji je ranije tvrdio da je protjeran iz Sarajeva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Babić nije htio da precizira u kojem mjestu se desila ova pojava, ni u kojem vremenskom periodu, odnosno da li se radi o pojedinačnim slučajevima.

– Nije ovo jedina pojava u našem društvu. To se stalno događa. Evo u Srbiji godišnje imate 16.000 prekinutih maloljetničkih trudnoća – kazao je Babić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, u Sarajevu je prošle godine u drugom stanju ostala 31 maloljetnica. Babić tvrdi da su maloljetničke trudnoće ozbiljan problem u BiH i da se time moraju pozabaviti nadležne institucije, jer djeca u ovoj zemlji nemaju nikakvu edukaciju, niti na esencijalnim listama ima kontraceptivnih sredstava.

klix.ba, telegraf.rs

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME