Ginekologinja otkrila tabu temu i čega se pacijentice srame

ginekolog zena ilustracija pinterest
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ginekologinja Tihana Mazalin iz Hrvatske smatra da pacijentice ne trebaju osjećati sram te da trebaju svog doktora pitati sve što ih zanima. Neke od tamu tema su nezaštićeni odnos, spolni odnos s više partnera, oralni i analni seks.

Neka od pitanja koja joj postavljaju su:

Šta nakon nezaštićenog odnosa, kako se koristi pilula za dan poslije? Kako se testirati na spolno prenosive bolesti, treba li se partner testirati? Može li se zaraziti spolnim bolestima kod oralnog i analnog odnosa?.

Ginekologinja smatra da sram najvjerojatnije dolazi “zbog toga što intimno zdravlje nije tema o kojoj se priča svakodnevno te žene često imaju određene probleme o kojima nikome ne govore, najčešće se radi o području spolnih bolesti”.

Uzročnici spolno prenosivih bolesti su mikroorganizmi, bakterije, virusi, gljivice, paraziti. Bilo ko se može zaraziti prilikom vaginalnog, oralnog ili analnog seksa sa zaraženom osobom.

“O spolnim bolestima se najčešće raspituju pacijentice koje su imale nezaštićeni spolni odnos. Testiranje na spolne bolesti može se napraviti brisevima u slučaju žena, a muškarci se mogu testirati također brisevima ili detekcijom bakterija iz urina. Smatram da je potrebna edukacija o spolnim bolestima, od puberteta nadalje kako bi žene i muškarci imali dovoljno informacija, što može utjecati na njihove odluke, ponašanje te na kraju dana i neželjene posljedice poput spolnih bolesti. Čak i jedan nezaštićeni odnos može značiti da je osoba potencijalni prijenosnik/nositelj bakterija ili HPV-a”, rekla je Mazalin, piše Net.hr.

Pacijentice najviše postavljaju pitanja: koje sve spolne bolesti postoje, na koje bolesti se moram testirati, koja je vjerojatnost zaraze spolnim bolestima, boli li testiranje na spolno prenosive bolesti, koliko često se trebam testirati.

Strah postoji najčešće prije prvog pregleda ginekologu, a taj strah je najčešće od bolnosti pregleda. Međutim iz mog dugogodišnjeg iskustva, strah se u većini slučajeva prebrodi razgovorom te pregledom koji je gotovo bezbolan. Prvi ginekološki pregled vrlo je važan za svaku ženu te je razumljivo da može biti straha ili nelagode. Neka pacijentice imaju na umu da uz redovite preglede i pravog doktora, to vrlo brzo postaje jedna pozitivna navika za zdravlje“, objasnila je ginekologinja.