Ginekologu iz Dervente smanjena kazna za smrt porodilje iz Modriče

Vrhovni sud Republike Srpske preinačio je presudu doktoru Mirku Šaranu, specijalisti ginekologije i akušerstva, i osudio ga na godinu dana zatvora zbog nesavjesnog liječenja porodilje Tode Milanković (21) iz Skugrića kod Modriče koja je nakon rođenja zdravog dječaka preminula 2. februara 2015. godine.

Prvostepenom presudom Okružnog suda u Doboju Šaran, koji je aktuelni direktor Doma zdravlja u Derventi, u novembru 2019. godine proglašen je krivim da je iz nehata počinio krivično djelo nesavno pružanje ljekarske pomoći i osuđen je na dvije godine zatvora. Na tu presudu žalili su i tužilaštvo i odbrana. Žalba tužilaštva odbijena je kao neosnovana, dok je povodom žalbe odbrane presuda preinačena.
Nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju

– Optuženom je izrečena kazna od godinu zatvora – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

U presudi se navodi da je Šaran u DZ Derventa primio Milankovićevu na kontrolu i zadržao radi poroda. U jutarnjim satima kod nje su se pojavili porođajni bolovi i u 18 sati se vaginalno porodila. Porođaj je trajao duže od 16 sati, što je uticalo na pojavu atonije uterusa.

– Za vrijeme boravka u DZ Derventa optuženi nije detaljno vodio medicinsku dokumentaciju, ni preciznu evidenciju o količini izgubljene krvi i laboratorijskim parametrima koji mogu imati uticaj na odluku o brzini njenog premeštaja i transporta u ustanovu višeg ranga – navodi se u presudi.

Pojašnjava se da je to dodatno uticalo na atoniju uterusa i povećalo opseg krvarenja.

– Optuženi je uradio ručnu eksploraciju materišta, usljed čega su se šavovi koje je prethodno ušio rastegnuli i popucali i nije tamponirao materište, a što bi smanjilo krvarenje. Iako je bio svjestan da može nastupiti zabranjena posljedica tek je oko 19 sati vozilom hitne pomoć oštećenu uputio u dobojsku bolnicu – navodi se u presudi.

Božić: Malo bi bilo i 10 godina

Dodaje se da je tokom boravka u DZ Derventa i transporta Milanković iskrvarila i ušla u nepovratni hemoragijski šok prije dolaska u dobojsku bolnicu u kojoj je u 21.58 sati preminula usljed spoljašnjeg iskrvarenja iz rascjepa grlića materice i otvorenih krvnih sudova sluznice materice.

Cvijetin Božić, otac pokojne Tode Milanković, kaže da je razočaran kaznom.

– Jedina nam je utjeha to što je ljekar proglašen krivim. Kaznom nismo zadovoljni i smatram da bi i 10 godina zatvora bilo malo. Ali, živimo u takvom vremenu i državi da nas ništa više ne može iznenaditi – kaže Božić.

IZVORAvaz
Prethodni članakDrama u BiH: Kidnapovali i tukli maloljetnicu
Sljedeći članakKomšije užasnute zbog smrti dvoipogodišnjeg dječaka u bh.gradu: Bio je uvijek nasmijan