Portal 072info

‘GLASAJU’ I MRTVI Izborna kampanja traje već mjesecima

Po zapaljivoj retorici svima je već mjesecima jasno da je 2016. izborna godina te da kampanja odavno traje. Pri tome politički akteri ne biraju sredtava. Već je uočeno – prekršena su brojna pravila i propisi.

Politička utrka za medalju na lokalnim izbora zvanično je počela!! Samo, za razliku od sportista, politički atletičari počeli su trčati prije nego su čuli hitac za start.

Tako SDP Stari Grad odavno plaća oglašavanje na društvenim mrežama. Ista stranka odavno koristi i hashtag sa sloganom “Za sve nas”, a SBB Lukavac #ZaBoljiLukavac”.

Bilo je svega i offline. Bageri, prokopane ulice, već odavno ubiru poene. Ovo je jedna od najvećih zloupotreba javnih resursa – smatraju u koaliciji Pod lupom, jer u startu diskredituje nevidljive političke subjekte! Pojava zabilježena u skoro svim opštinama.

Kupovina glasova, trgovina mjestima u biračkim odborima, proslave sa biračima, korištenje javnih prostora u predizborne svrhe – samo su neki primjeri kršenja izbornih pravila.

Predstavnici kandidati HDZ-a iz Busovače putem Facebooka pišu biračima u inostranstvu tražeći im kopije ličnih karata i adrese, kako bi im doprimili adrese za glasanje poštom. U Solakovićima u Busovači jedan aktivista dijeli poklone u ime SDA. U Kladuši nezavisni kandidat Adem Pajazetović još od aprila provodi kampanju i dijeli poklone, a isti se moraju potpisati i dati lične podatke, da su zaprimili poklon“, rekao je Dario Jovanović, direktor Koalicije “Pod lupom”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box