9 6
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 14, 2021 @ 9:00
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Sjedinjene Američke Države i EU na summit COP26 su se oduprle pozivima zemalja u razvoju za formiranje ustanove za financijsku podršku žrtvama klimatskih katastrofa, piše Politico.

NER FIT

Pitanje gubitka i štete, ili društvenih i ekonomskih troškova klimatskih utjecaja poput porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih prilika, bilo je među raspravama koje su gurnule konferenciju u Glasgowu u prekovremeni rad i suprotstavile zemlje u razvoju protiv bogatih zagađivača.

Financiranje gubitaka i štete

Otočne nacije zahtijevale su odvojeno financiranje gubitaka i štete. Dobili su podršku od G77, koalicije UN-a od 134 zemlje u razvoju i Kine, koja je ove sedmice iznijela prijedlog. Ali na plenarnoj sjednici COP26 u subotu poslijepodne, Gvineja predsjedavajući G77 nevoljko je prihvatila trenutni nacrt teksta koji ne uključuje zasebno financiranje. Antigva i Barbuda, u ime Saveza malih otočnih država, također je priznala da neće biti novog financijskog sredstva u sporazumu iz Glasgowa.

Prijedlog G77 naišao je na snažno protivljenje SAD-a i EU. Bogate zemlje – odgovorne za veliku većinu ugljičnog dioksida u atmosferi planeta – dugo su se opirali koracima prema financiranju gubitaka i štete, bojeći se da bi to moglo dovesti do pravne odgovornosti za prijašnje emisije i velikih zahtjeva za odštetu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Visoki američki čelnike je rekao da je stvaranje fonda za kompenzaciju pojedincima ili vladama za gubitak i štetu crvena linija. Američki izaslanik za klimu John Kerry također je uoči konferencije rekao da Washington neće podržati odluku koja otvara put za tužbe.

EU je također odustao od prijedloga G77 o stvaranju nove “Glasgow Loss and Damage Facility” kako bi se zemljama u razvoju pogođenim klimatskim katastrofama osigurala financijska podrška.

Najnoviji nacrt teksta, objavljen u subotu ujutro, sadrži plan za uspostavljanje dijaloga između zemalja i međunarodnih organizacija kako bi se “razgovaralo o aranžmanima” za financiranje gubitaka i štete.

Santiago Network

Također postavlja planove za financiranje programa za pružanje tehničke pomoći zemljama koje se suočavaju s gubitkom i štetom. I dužnosnici EU i SAD-a dali su znak podrške jačanju ovog programa, poznatog kao Santiago Network.

Uz mali ili nikakav napredak u gubitku i šteti na prethodnim COP-ima, takva bi odluka označila veliki korak naprijed.

Financijska potpora i nevoljkost bogatih zemalja da je pruže najveći su izvor napetosti na summitu u Glasgowu.

U toku su pregovori o financiranju pomoći zemljama u razvoju da smanje svoje emisije i prilagode se učincima globalnog zatopljenja. Bogate zemlje obećale su da će do 2020. osigurati 100 milijardi dolara godišnje za klimatske financiranje, ali taj će cilj će biti postignut tek 2023. godine.

LIDER