Portal 072info

Glavni grad BiH među top-destinacijama za jeftin novogodišnji provod!

Britansko izdanje uglednog međunarodnog internetskog portala Business Insider uvrstilo je Sarajevo na svoju top-listu svjetskih turističkih destinacija u kojima se jeftino mogu provesti novogodišnji praznici.

Sarajevo je na listi od 12 gradova zauzelo sedmo mjesto, s tim da je broj jedan na listi najjeftiniji, a broj 12 najskuplji grad koji se može posjetiti. Pored glavnog grada BiH, na listi su se našli i Lavov u Ukrajini, Priština, Sofija, Panama, Kalamata u Grčkoj, Braga, španski Las Palmas, Erevan, Belfast, San Antonio i čileanski Valparaiso.

Slabljenje funte 

Kao povod za ovu analizu Business Insidera poslužilo je slabljenje funte, a time i slabljenje standarda građana Velike Britanije, koji sada traže jeftinije destinacije za zimski odmor.

Za sve navedene gradove autor je izračunao prosječnu cijenu boravka, a u obzir su uzeti različiti troškovi, poput noćenje, večere za dvoje, cijene vožnje taksijem, cijene piva i vina… Prema ovim pokazateljima, Sarajevo je na sedmom mjestu s ukupnom prosječnom dnevnom cijenom boravka od 81,27 američkih dolara ili skoro 150 KM.

Prema procjenama, tokom novogodišnjih praznika u Kantonu Sarajevo očekuje se skoro 80.000 noćenja, a prema svim pokazateljima, kulminacija će biti koncert Dine Merlina u novogodišnjoj noći na Trgu Bosne i Hercegovine.

Veliki interes

Portparol Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić potvrdila je za “Avaz” da se tokom novogodišnjih praznika, od petka do srijede, u glavnom gradu BiH očekuje 80.000 noćenja, čime su izuzetno zadovoljni.

– Već očekujemo dolazak prvih turista, a sve zavisi od aranžmana i hotela. Kada je riječ o porijeklu turista koji će nas posjetiti, tu je Hrvatska najzastupljenija. Kada su u pitanju aranžmani iz zapadne Evrope, pretežno je riječ o individualnim dolascima i to ne možemo pratiti, ali znamo da su veliki hoteli s kategorijom 4 ili 5 zvjezdica već popunjeni – istaknula je Hadžiefendić-Mešić.

Dodala je da postoji veliki interes za koncert Dine Merlina, posebno među turistima iz Srbije.

– Vrlo je karakteristično da, recimo, u Srbiji postoji veći interes za dolazak na koncert Dine Merlina nego za aranžman u Sarajevu. Uglavnom su putničke agencije nudile dolazak na koncert i vraćanje. Tu su u pitanju mjesta izvan Beograda – istaknula je Hadžiefendić-Mešić.

Više od milion turista u BiH

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, u našoj državi od januara do oktobra ove godine turisti su ostvarili 1.008.815 posjeta, što je više za 11,4 posto nego lani. Zabilježeno je 2.106.091 noćenje, što je više za 10,5 posto u odnosu na isti period prošle godne.

avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box