Glavni imam Vahid poručio sa iftara: U Splitu će se graditi džamija

split dzamija 6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić u nedjelju navečer je, predvodeći iftar, najavio da se u Splitu planira graditi islamski centar, odnosno sjedište Medžlisa i džamija te da će ti objekti biti “u skladu s dalmatinskom vizurom” a ne po ugledu na džamije u Kuvajtu.

Medžlis Islamske zajednice je desetljećima smješten u staroj gradskoj jezgri u Cosmijevoj ulici, ali za taj prostor Islamska zajednica u Splitu plaća Gradu kiriju.

“Prije nekoliko dana s Gradom smo produžili ugovor te nam je odobreno da u sadašnjem prostoru možemo boraviti sljedećih pet godina, a ja se nadam kako ćemo u tom razdoblju pronaći rješenje da imamo svoj prostor za molitvu”, kazao je efendija Hadžić dodavši da postoji potencijalno nekoliko lokacija u Splitu za budući islamski centar.

Međutim, nije želio reći koji su to prostori, napomenuvši da je za to mjerodavan Mešihat Islamske zajednice na razini države Hrvatske.

“Mi nemamo megalomanske ambicije, nismo velika zajednica, želimo imati primjeren prostor i u skladu dalmatinskih vizura. Ne mislimo projektirati džamiju po modelu iz Kuvajta, nego ćemo predložiti da bude tipična dalmatinska vizura i da ni na kakav način nikome ne smeta, a da mi imamo svoj prostor” obrazložio je Hadžić plan za gradnju islamskog centra u Splitu

Predsjednik Udruženja Bošnjak branitelja Domovinskog rat Splitsko-dalmatinske županije Kadro Kulašin rekao je da je na području te županije oko 2.200 Bošnjaka od kojih je u Splitu oko 900.

“Trebamo cijeniti i poštivati sredinu u kojoj se nalazimo”, poručio je Kulašin, piše Slobodna Dalmacija

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Splitu Milaim Šukaj istaknuo je kako je po pitanju vjere i nacionalnih manjina Hrvatska demokratska država za koju se vrijedilo boriti.

Na iftaru su prisustvovali i predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jakov Prkić i dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Oni su istaknuli važnost dobrih odnosa s nacionalnim manjinama.