Glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina

U vezi s nedavnim naučnim pregledima vakcine AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH obratili su se predstavnici COVAX mehanizma.

– Dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebice zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena. Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AZ vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama SZO – navodi se iz Ministarstva civilnih poslova BiH (MCP BiH).

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) pregledao je 7. aprila ove godine najnovije globalne podatke o rijetkim događajima krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita, nakon vakcinisanja AZ vakcinom.

Taj se pregled odvijao zajedno s nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) konstatirao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka te da se daljnja upotreba AZ vakcina pažljivo prati.

– Na temelju toga, WHO savjetuje da države nastave s primjenom AZ vakcina. Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost vakcina (GVACS) AZ vakcina ostaje važna javnozdravstvena vakcina protiv pandemije COVID-19 i efikasano je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti.

Državama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave s praćenjem i izvješćivanjem putem regulatora za lijekove – navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prethodni članakSa 23 godine otišao, sa 39 se vratio: Imam poruku za sve koji se namjeravaju vratiti u BiH
Sljedeći članakZnate li šta je hijaluron – najistaknutiji sastojak kozmetičkih preparata?