Glavni slovenski epidemiolog napustio krizni štab: Ne želim se igrati Boga

Screenshot 1 104
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prvi epidemiolog Slovenije Mario Fafangel je izašao iz obnovljene stručne grupe za Covid-19 u Ministarstvu zdravlja. Nezadovoljan je načinom rada i ophođenja prema struci.

Kao što je napisao u pismu upućenom ministru Poklukaru, vjerovao je da će ovaj put biti drugačije.

“Inače je istina, još je gore”, kritičan je, prenosi 24ur.com.

Među razlozima odlaska navodi i nedavni fijasko s 11-dnevnim potpunim zatvaranjem zemlje, koja je bila daleko od toga.

U pismu ministru zdravlja Janezu Poklukaru navodi da je odluka profesionalne prirode. “

Prema njegovim riječima, glas epidemiologa koji zastupa ostaje u manjini, a donesene odluke epidemiološku službu NIJZ sve češće vode u ćošak, gdje su potom prisiljene poduzeti drastične mjere.

“Donesene odluke koje su često u suprotnosti sa mišljenjem epidemiološke službe, kao i uspostavljeni protokoli i način rada epidemiologa, stvaraju ih u nevolji. Stalno skretanje pažnje na besmislene odluke koje potkopavaju dobro uspostavljene procedure epidemiološke službe i pisanje odvojenih mišljenja za zapisnike stručne grupe je besmisleno i neproduktivno”, poručio je.

Spomenuo je i nedavni fijasko s 11-dnevnim lockdownom cijele Slovenije. Kaže da je to podržao “teška srca”.

Prema Fafangelu, predložen je na jasan način i na osnovu svih raspoloživih epidemioloških pokazatelja o toku epidemije i znanja i iskustva na polju praćenja i kontrole zaraznih bolesti. “Predložili smo jasno definiranu mjeru vremena, gotovo bez iznimke, osim jedne, i to je bila prilika za druženje u svrhu socijalne podrške osobama kojima je potrebno tokom praznika. Također smo strogo savjetovali da se ovaj izuzetak ne koristi.”

“Kao epidemiolog smatram zaprepašćujućim da odlučim da li i koliko pojedinaca može slobodno iznositi svoje stavove o bilo čemu u javnom prostoru. Kao epidemiologu, jedino što mi je važno jest da oni uzmu u obzir stručnjaka preporuke za ovo pravo. Fizička distanca i zaštitna maska, ukoliko ne postoji udaljenost između pojedinaca. Ne želim se igrati Boga” , kritičan je.