Portal 072info

Glavnom sekretaru UN-a za rođendan poklonio tortu od koke!

Ban Ki-moon na poklonu se zahvalio, ali tortu od lišća biljke koke nije želio probati.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon dobio je u petak za svoj 70-ti rođendan neobičnu poslasticu od bolivijskog predsjednika Evo Moralesa, tortu od lišća biljke koke, javlja Hina.

Glavni sekretar UN-a ovog se vikenda nalazi se u bolivijskom Santa Cruzu, gdje se održava sastanak skupine G77, na kojem su tema razgovora mjere za smanjenje siromaštva.

Koka se koristi za proizvodnju opijata kokaina, ali domaćin Morales, bivši uzgajivač koke, dugo je branio leganu upotrebu te biljke za ‘ritualne obrede predaka’, za čajeve, slastice i lijekove. Pritom je toliko daleko otišao da je na sastanku UN-a u Beču 2012. godine, na kojem je tema bila suzbijanje droga, izvukao iz vrećice lišće koke i počeo žvakati. Inače, stanovnici andskog područja tradicionalno koriste lišće koke kao izvor energije ili kao lijek protiv visinske bolesti.

‘Bolivijski narod nikada neće zaboraviti vašu posjetu’, kazao je Morales je Banu pred više stotina okupljenih, odjeven u tradicionalnu bolivijsku jaknu.

Ban se zahvalio, ali nije želio probati ‘tortu de koke’ niti potvrditi Moralesovo stajalište o kontroverznom listu, prenosi Reuters.

‘Bolivijski narod imati veliko, široko srce … i veliku mudrost. Hiljadama godina živi u harmoniji s prirodom’, rekao je Ban.

Bolivija je među najvećim svjetskim proizvođačima kokaina, iza Perua i Kolumbije.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box