Gledate li puno TV duplo su vam veće šanse za preranu smrt

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Višesatno sjedenje pred televizorom povezuje se s dijabetesom i povećanim rizikom od oboljenja od srčanih bolesti. Reszltati su to istraživanja koje je proveo University of Navarra u Španiji.

Naučnici su istraživanje provodili osam godina.
U studiji je učestvovalo 13.284 zdravih ispitanika starih u prosjeku 37 godina. U obzir se uzelo i vrijeme koje su su provodili pred malim ekranima, računarom i za volanom.

Za vrijeme trajanja istraživanja, odnosno tokom osam godina, umrlo je 97 ispitanika. Kod njih 19 uzrok su bile srčane bolesti, 46 ih je umrlo od raka, 32 od drugih uzročnika. Rezultati istraživanja su pokazali kako su ispitanici koji su dnevno pred televizorom dnevno provodili najmanje tri sata imali su dvostruko veći rizik od prerane smrti.

Međutim, nije otkrivena poveznica između sjedenja za volanom ili pred računarom s preuranjenom smrću.

‘Pasivan način života naročito je opasan za odrasle, a taj trend je u stalnom porastu. Posebnu prijetnju predstavlja sjedenje pred malim ekranom, rekao je Miguel Martinez-Gonzalez, voditelj istraživanja.

ČITAJ JOŠ:  Upozorenje o posljedicama tetoviranja

magazin.net.hr

GODISNJICA
MARKETING