Globalna potražnja za naftom premašit će ponudu krajem 2023. godine

nafta 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tržište nafte prijeći će s ugodnog porasta ponude u prvoj polovini 2023. godine na deficit u drugom dijelu godine jer će ekonomski oporavak u Kini gurnuti globalnu potražnju za naftom.

Očekuje se naglo ubrzanje rasta svjetske potražnje za naftom tokom ove godine, s procijenjenog povećanja od 710.000 barela dnevno (bpd) u prvom tromjesečju do rasta od 2,6 miliona bpd u četvrtom tromjesečju 2023. godine – navodi se u današnjem izvještaju Međunarodne agencija za energiju (IEA).

Između prvog tromjesečja 2023, i četvrtog tromjesečja 2023. godine globalna će potražnja za naftom porasti za 3,2 miliona bpd, čime će prosječni godišnji rast iznositi dva miliona barela.

Globalna potražnja za naftom trebala bi dosegnuti rekordnih 102 miliona barela ove godine, rekla je agencija, ostavljajući svoje projekcije iz prošlomjesečnog izvještaja uglavnom nepromijenjenima, prenosi OILprice.com.

– Oporavak zračnog prometa i smanjenje kineske potražnje dominiraju oporavkom – navodi IEA u današnjem izvješću.

Zemlje izvan OPEC+ skupine predvodit će rast ponude, a taj će rast biti dovoljan da zadovolji potražnju u prvoj polovini 2023. Međutim, očekuje se da će rast izvan OPEC+ biti manji u drugoj polovici “kada se uspostave sezonski trendovi i oporavak Kine kako bi potaknuli potražnju na rekordne razine”, ističe agencija.

Čak i uz smanjenje ruske proizvodnje od 500 hiljada barela u martu, globalna ponuda nafte trebala bi udobno premašiti potražnju u prvoj polovini godine.