Screenshot 8 22
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 15:10
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Cijene energije vrtoglavo rastu širom svijeta, što ima velike posljedice na tržišta jer investitori brinu o stanju ekonomskog oporavka.

Naime, veliki problem u proteklom periodu bile su nestašice prirodnog gasa, uzrokovane niskim zalihama i skokom potražnje kako se aktivnosti oporavljaju od zatišja zbog Covid-19.

“Veleprodajne cijene prirodnog plina u Evropi u ponedjeljak su dosegle svježe rekorde i nastavile rasti u utorak”, rekao je Tom Marzec-Manser iz firme za tržišno obavještavanje ICIS.

Kina se također bori s pogoršanjem energetske situacije, jer pokušava smanjiti svoje oslanjanje na ugalj, sve dok potražnja za robom domaće proizvodnje raste. Kompanijama u industrijskim središtima zemlje rečeno je da ograniče potrošnju energije, dok je opskrba također prekinuta u nekim domovima – navodno zarobljavajući ljude u liftovima.

“Azija se sada bori da osigura prirodni gas za trenutnu isporuku na isti način na koji to čini Evropa. I dok cijene nisu ni približno usporedive u SAD-u, očito su na strmoj uzlaznoj putanji”, rekao je Marzec-Manser.

Već je postojala zabrinutost da ekonomski oporavak gubi zamah i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Kini. Previranja na energetskim tržištima mogu samo pogoršati stvari.

Analitičari kompanije Nomura smanjili su svoju prognozu rasta Kine za 2021. godinu na 7,7 posto, navodeći sve veći broj tvornica koje su morale prestati s radom, bilo zbog mandata lokalne potrošnje energije ili zbog nestanka struje na rast cijena i nestašice uglja.

Goldman Sachs smanjio je svoju prognozu rasta BDP-a za 2021. godinu sa 8,2 na 7,8 posto, ukazujući na “nedavno oštro smanjenje proizvodnje u nizu industrija visokog energetskog intenziteta”.

Zabrinutost zbog rasta cijena energije povezana je sa širim strahovima od inflacije, koji su povećali prinose na obveznice. Veći prinosi, koji se kreću suprotno cijenama, ohrabruju investitore da odustanu od tehnoloških dionica sa visokim rastom, koje imaju tendenciju da rade bolje kada su obveznice skuplje.

LIDER