Globalno raste broj slučajeva zaraze kako zemlje ukidaju restriktivne mjere

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Broj slučajeva zaraze koronavirusom nastavio je rasti u utorak u mnogim zemljama, uključujući SAD, nakon što je počelo ukidanje restriktivnih mjera čak i kad se broj novozaraženih stabilizirao ili čak počeo padati u dijelovima zapadne Evrope.

Globalno je ukupni broj zaraženih prešao devet miliona, a od toga je više od 474 hiljade smrtnih slučajeva, navodi  Worldometers.

Indija bilježi oko 15.000 novih zaraženih svakog dana, a neke su države unutar Indije u utorak razmatrale ponovno uvođenje restriktivnih mjera kako bi pokušale zaustaviti širenje virusa u zemlji koja ima više od 1,3 milijarde stanovnika. Vlada je ranije ukinula mjere izolacije u pokušaju da ponovo pokrene teško pogođenu ekonomiju nakon gubitka miliona radnih mjesta.

Bolnice u Pakistanu odbijaju pacijente zbog prevelikog broja, ali s obzirom da je tamošnja ekonomija doživjela veliki pad, vlada i dalje ostaje odlučna da otvori zemlju, piše Associated Press.

Novi slučajevi zaraze pokazuju tendenciju velikog rasta u Meksiku, Kolumbiji i Indoneziji.

Brazil, s više od 1,1 miliona slučajeva zaraze i 51.000 smrtnih slučajeva, najviše je pogođena zemlja pored Sjedinjenih Država, koje su prijavile više od 2,3 miliona slučajeva zaraze i 120.000 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.

U utorak će se dr. Anthony Fauci vratiti na Capitol Hill. Najbolji vladin stručnjak za zarazne bolesti svjedočit će pred komitetom Predstavničkog doma.

Njegovo svjedočenje uslijedilo je nakon što je predsjednik Donald Trump na skupu u Oklahomi tokom vikenda rekao da je tražio da se uspori testiranje, jer je broj slučajeva prevelik.

Michael Ryan, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, rekao je da se rekordan broj novih slučajeva zaraze ne može objasniti samo povećanim testiranjem, napomenuvši da su mnoge zemlje prijavile velike poraste u  prijemu u bolnice kao  i rast broja umrlih.

– Epidemija je u vrhuncu ili se kreće ka svom vrhuncu u velikom broju većih zemalja – rekao je.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je svijetu trebalo više od tri mjeseca da zabilježi milion potvrđenih infekcija, ali se broj popeo s osam na devet miliona za samo osam dana.