Glovo: Zadovoljni smo zbog ulaska na tržište BiH, povećavamo broj partnera i njihovu prodaju

Screenshot 4 53
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Aplikacija Donesi sutra prestaje raditi u svim gradovima u kojima je ranije radila u Bosni i Hercegovini, a svi njeni sadržaji i aplikacije već su prebačeni u Glovo.

Korisnici koji dolaze na aplikaciju Donesi bit će direktno preusmjereni na Glovo putem personalizovanih veza i moći će se jednostavno prijaviti na Glovo u nekoliko koraka.

Nakon niza zasebnih ugovora o akviziciji s Delivery Hero, kako bi kupio neke od svojih grupa u Jugoistočnoj Evropi, Glovo je kupio brend foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, Donesi u BiH, Crnoj Gori i Srbiji i Pauza u Hrvatskoj.

“Transakcije u Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji već su zatvorene, a Bosna i Hercegovina je posljednje tržište koje je migriralo. Dogovor o spajanju brendova Donesi i Glovo predstavljao je veoma dobru priliku da proširimo svoju ulogu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, gdje već vodimo i gdje smo veoma jaki. Naša strategija je uvijek bila vrlo fokusirana na učvršćivanje naše vodeće pozicije ulaganjem i rastom našeg poslovanja na našim ključnim tržištima”, kazao je za Klix.ba Victor Răcariu, regionalni direktor kompanije Glovo za Jugoistočnu Evropu.

Zadovoljstvo zbog ulaska na bh. tržište Răcariu ne krije, a kaže i kako je uvjeren da će u budućnosti povećati broj partnera i doprinijeti povećanju njihove prodaje.

ČITAJ JOŠ:  PET DAMA OSTALO BEZ NOVCA: Više od 100.000 KM krile u dječijim pelenama (FOTO)

“Vjerujemo da ovdje imamo dobru priliku za ulaganje u tehnologiju i inovacije te za proširenje naše jedinstvene ponude u nekoliko kategorija kako bismo zadovoljili sve potrebe naših kupaca i ponudili im praktičnu, trenutnu dostavu, gdje ne čekaju više od 30 minuta za prijem proizvoda ili narudžbe”, istakao je Răcariu.

Danas je na njihovoj platformi prisutno više od 350 restorana
Danas je na njihovoj platformi prisutno više od 350 restorana

Spajanjem Glovo i Donesi sadržaja i operativne ekspertize u jednu platformu, Glovo će, kaže Răcariu, moći pružiti mnogo bolje korisničko iskustvo i zadovoljstvo kupaca. Kaže i kako će njihovi korisnici imati brojne pogodnosti kao što su brza isporuka i mogućnost da dobiju upravo ono što im je potrebno i kada im je potrebno.

“Pomno pratimo šta se dešava na međunarodnom planu, pa možemo reći da je tržište dostave u BiH na početku. Trenutno postoji mnogo igrača na globalnom nivou, koji djeluju u zemljama u blizini BiH, ali i vrlo jaki lokalni igrači. Iako smo tek početkom godine počeli prodaju u BiH, na objavi transakcije s Delivery Hero već smo imali 100 aktivnih kurira i 150 partnerskih trgovina. Danas, nakon uspješno okončanog procesa migracije Donesi u Glovo, na platformi je prisutno više od 350 restorana. Osim hrane, Glovo sarađuje sa 40 partnera u trgovini, a omogućava i isporuku namirnica i domaćih proizvoda, poput svježeg mesa i ribe, poklona, cvijeća, osvježavajućih pića, kozmetičkih i proizvoda za njegu, proizvodi za bebe, knjige i drugih”, istakao je Răcariu.

ČITAJ JOŠ:  Čeferin: UEFA se obvezala održati EP u 12 gradova

S ciljem da budu što bliži korisnicima, nastavljaju proširenje na nacionalnom nivou, kako u smislu prisutnosti u novim gradovima, tako i kada je riječ o dodavanju novih partnera u aplikaciju, s ciljem da ponude što više različitih proizvoda. U isto vrijeme, u planu im je i ulaganje u poboljšano korisničko iskustvo, u dugoročno i održivo poslovanje, te nastavak građenja poslovanja na lokalnom nivou. Gradovi u kojima Glovo posluje u BiH su Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Bijeljina, Tuzla, Zenica, Prijedor, Bugojno i Brčko.

“Vjerujemo da je Bosna i Hercegovina tranzicijska ekonomija, s potencijalom za rast u budućnosti, uprkos tome što je to manje tržište. Iako ova vrsta poslovanja može biti izazovna, ovdje vidimo značajne mogućnosti za proširenje naših usluga, a naš fokus će ostati praktična, trenutna isporuka u kojoj korisnici ne žele čekati više od 30 minuta da prime proizvod ili narudžbu”, kaže Răcariu.

Glovo trenutno posluje u 23 zemlje svijeta i u više od hiljadu gradova, a kako je kazao Răcariu, svaka od ovih zemalja ima ogroman potencijal za rast. Početkom mjeseca Glovo je najavio proširenje svojih operacija u Africi, uključujući Ganu i Tunis, čime će svoje trenutne operacije proširiti na ukupno sedam zemalja na ovom kontinentu. Nakon proširenja procjenjuje se da će još 6,5 miliona ljudi moći pristupiti Glovo aplikaciji, jer kompanija nastavlja svoju misiju da sve u svim mjestima učini dostupnim svima.

ČITAJ JOŠ:  Barclays shares close down 7% after profits disappoint

“Ulaganje kompanije Glovo u afričku regiju do sada vrijedi ukupno 25 miliona eura, a kompanija očekuje da će uložiti dodatnih 50 miliona eura u narednih 12 mjeseci kako bismo dodatno ubrzali širenje. Vjerujemo da postoji nekoliko ključnih tržišta u Africi koja su trenutno nedovoljno servirana i prepoznajemo jedinstvenu priliku za platformu u lokalnim zajednicama podržavajući nezavisna preduzeća i pomažući im da dođu do novih online kupaca. Aplikacija Glovo je već dostupna u Maroku, Ugandi, Keniji, Gani, Obali Slonovače i Nigeriji, a svoje usluge donosi u više od 40 gradova, više od 300.000 korisnika, 8.000 restorana i 12.000 kurira”, zaključio je Răcariu.

GODISNJICA
MARKETING