Godina bez koncerata za muzičare je bila stvaralački dobra, a finansijski pogubna

Screenshot 1 2387 76

Koncerte, svirke, festivale i druge muzičke događaje pauzirala je pandemija koronavirusa. Međutim, muzička scena je posljednju godinu postala bogatija za veliki broj novih numera, ali i spotova. Pandemija koronavirusa pred muzičare i pjevače, osim brige za zdravlje, stavila je egzistencijalno pitanje s obzirom da zbog epidemioloških mjera pjevači nisu mogli održavati koncerte i svirke.

Kulturni život se sa scene prenio na online platforme, pa su i brojni pjevači organizirali tzv. online koncerte na kojima su uveseljavali publiku.

Edin Muftić iz izdavačke kuće Sarajevodisk kazao je da je protekla godina stvaralački bila dobra, ali finansijski pogubna.

“Nastupi su jedan od glavnih izvora prihoda izvođača, a nekima i jedini. Bilo je čak i izjava muzičara kao`tražim posao konobara´, ali i mnogo protestnih poruka kojima se skretala pažnja na odsustvo bilo kakve pomoći muzičkoj industriji od strane vlasti država regiona”, pojašnjava.

Protekla godina svima je uskratila uživanje u koncertima i svirkama omiljenih pjevača, ali ne i u novim ostvarenjima. Sredinom 2020. godine došlo je do “procvata” izdavaštva, a brojne bh. i regionalne zvijezde objavile su nove numere. Ljubitelji zabavne muzike pandemiju će zasigurno upamtiti po novim pjesmama izvođača.

Grupa Konvoj krajem marta objavila je pjesmu pod nazivom “Majka”, kao i sarajevski sastav “Das ist Walter” koji se prestavio sa pjesmom “U meni”. Potom je mostarski duo Eliot izdao singl “U tvojim rukama”, a heavy metal bend Umbra prestavio je svoje novo ostvarenje “Sama”. Beogradska grupa “Alisa” snimila je pjesmu “Blago onom ko te ne sanja”.

Zaplesati uz “Bonaseru”

Mirza Selimović, mladi bh. pjevač, poznat je po predivnim baladama, a jednu pod nazivom “Nevjerna” publici je predstavio 28. marta, uz poruku “ostani kući”. Iako bez koncetata i svirki, ova godina pjevaču je ipak bila plodna te je krajem ljeta izdao još jednu pjesmu “Bonasera”. Ovaj put Mirza se predstavio u nešto drugačijem svjetlu, a balade je zamijenio pjesmom s bržim ritmom.


April je počeo “Paranojom” grupe Letu štuke, potom je Alen Hrbinić objavio numeru “Moje srce kuca samo za tebe”, a novi singl pod nazivom “Dope Love” predstavio je i Amer Mulalić.

Mile Kekin okupio je velika regionalna muzička imena da predstavi novi singl grupe Hladno pivo “Ovo će proći”. Potom su Darko Rundek i Ekipa objavili singl “Unutarnji glas”.

Sredinom aprila sarajevska pjevačica Esma Num predstavila je singl “Run” uz spot iz pustih ulica glavnog grada BiH, a bend The Last Location predstavio je pjesmu “Lud i bijesan” u saradnji sa Zeletom Lipovačom. “One Word” singl je talentovane bh. umjetnice Emi Trnka.

Mjesec maj započeo je “Samoćom” sarajevskog pjevača Almasa Smajlovića, a Alen Islamović i bend Srčani udar snimili su singl “Na pola koplja”.

Darko Rundek samo mjesec dana nakon objave singla “Unutrašnji glas” publici je predstavio pjesmu “Tko su svi ljudi”. Mladi sarajevski sastav Srklet predstavio je pjesmu “Trinaest”.

Novo poglavlje bogate karijere

Hrvatski muzičar Massimo Savić novo poglavlje u svojoj bogatoj karijeri najavio je pjesmom “Mali krug velikih ljudi”, a bend Srčani udar izdao je pjesmu “Sve il ništa”.

Najpoznatiji bh. reper Frenkie i mlada nada Ryker izdali su pjesmu “Sve može”, a hrvatska grupa Elemental predstavila je novi album “Ilica”.

Potom je i kultna sarajevska grupa Bombaj štampa predstavila singl “Udari me nečim”, a novosadski kantautor Đorđe Balašević nakon dugo vremena publiku je počastio svojim novim ostvarenjem “Hej, lega”.

U godini pandemije novu pjesmu snimila je i Maja Sarihodžić poznatija kao Maya Sar. Pjesma pod nazivom “Hvala” svjetlo dana ugledala je početkom ljeta.

Muzički tandem Elvis J. Kurtović i Sejo Sekson nakon 15 godina ponovo su surađivali, a ovaj put publiku su odlučili “zaraziti” pjesmom “Korona hit pozitivan”.

“Misterio” nova je pjesma Maje Milinković, a Elvir Laković Laka publiku je podsjetio da se prva ljubav ne zaboravlja singlom “Pubertet”. Sarajevska kantautorica Ammara Mistrić predstavila je pjesmu “Između nas”.


Legendarni Splićanin Goran Karan sredinom ljeta objavio je novu pjesmu “Dugo nisam bio mlad”, a mladi glumac i kantautor iz Brčkog Mirza Dervišević numerom “Izgubljene ljubavi” najavio novi album. Pjevač Neno Murić predstavio je ljetni hit “Bambina” uz latino prizvuk.

Pjesma “Diraj mi usne” poklon je Jelene Tomašević publici na početku augusta, a mladi sarajevski reper Shiye predstavio je novi album “Equinox”. Hrvatski muzičar Damir Urban izdao je pjesmu “Nitko osim nas”, a “Ono kao ljubav” naziv je numere sarajevskog benda Pank Flojd.

Kultna sarajevska grupa “Crvena jabuka” u septembru je objavila spot i pjesmu “Tvrđava”, a mjesec kasnije i istoimeni album. Riječ je o njihovom 22. studijskom albumu kojim proslavljaju 35 godina postojanja.

Na novom albumu nalazi se pjesma “Aleje ljubavi” koju je popularni bend snimio sa Željkom Samardžićem, kao i duet “Šta kad poljubaca nema” s Alenom Hrbinićem. Amel Ćurić i Adi Šoše udružili su snage i snimili duet “Za nas”.


Jedna od najvećih regionalnih zvijezda kantautor Dino Merlin nakon šest godina publiku je počastio svojim novi ostvarenjem pjesmom “Mi”. Pjesma je vrlo brzo postala hit, a za samo 19 sati je imala skoro milion pregleda te postala prva u trendingu na YouTubeu.

Stvaralaštvo se nastavilo i u posljednjim mjesecima 2020. godine. Srbijanski pjevač Kiki Lesendrić i Piloti predstavili su pjesmu “Uvek na kraju”, a Svemirko predstavio album “Skalamerija”. Saša Antić izdao je album “Škrinja”, a Vlatko Stefanovski pjesmu “Ogledalo”.

Majina Milinković tokom pandemije izdala je i drugu pjesmu pod nazivom “Suša”, a sarajevska grupa Helem nejse predstavila je pjesmu “Glas”.

Milić Vukašinović objavio pjesmu “Razlog da postojim”, a Frenkie se još jednom predstavio publici uz pjesmu “Oktobar”. Hrvatski pjavač Boris Novković na scenu se vratio s album “Dinamit”, a Kontra albumom “Nikad zauvijek isti”.

Zvuk osamdesetih u modernom izdanju

U modernijem izdanju kantautor Nermin Puškar vratio je dobro poznati zvuk osamdesetih za kraj 2020. godine. Puškar je autor teksta i muzike za novi singl “Ljubi me” za koji je izdao i spot.

Rade Šerbedžija predstavio je album “Ne okreći se, sine”, Ismar Žalica izdao je album “Three Suns”, Henda objavio pjesmu “Uspomena”, a bend dRUMELODY predstavio album “Freedom of Imagination”.

Na sceni se predstavio i bend Srklet s albumom “Pola marke za put u vremenskoj mašini”, a Rundek je još jednu novu pjesmu “Brisani prostor”.

Nakon nekoliko novih pjesama Hladno pivo izdalo je i album “Kišna nedjelja”.

Nove pjesme objavili Hari Mata Hari i Amel Ćurić

Popularni bh. pjevač Hajrudin Varešanović odnosno Hari Mata Hari pauzu od koncerata je u potpunosti iskoristio te je krajem godine objavio svoju novu pjesmu “Ja sam sam što nemam tebe”. Pjevač je tada kazao da je pjesma poklon fanovima za praznične dane.

Još jedan bh. pjevač je krajem decembra objavio pjesmu “Moje zauvijek”. Ova pjesma je nastala zahvaljujući saradnji Amela Ćurića i poznatog bh. kompozitora Amila Loje koji je zaslužan za muziku i tekst, a Arnej Misirlić potpisuje režiju spota.


Dugoočekivana numera obilježila je novogodišnju noć. Dino Merlin i popularna reperica Senidah su 31. decembra publici poklonili pjesmu “Dođi”.

Dino Merlin i Senidah spojili su nespojivo i pomjerajući granice dokazali da na estradi možemo očekivati sve.

Na samom početku godine odnosno na početku pandemije rjetki su se odlučili za izdavanje novih numera i albuma, ali kako je vrijeme odmicalo sve više pjevača nastavilo je sa snimanjem i izdavanjem novih pjesama. U jednom trenutku došlo je do “procvata” izdavaštva bez obzira na pandemiju.

Nemogućnost prezentiranja

Sagovornik s početka priče pojašnjava da su izvođači na početku pandemije oklijevali s izdavanjem albuma. Kao glavni razlog navodi nemogućnost da se objavljeni materijal prezentuje uživo, te da su se mnogi bojali da će njihova ostvarenja proći nezapaženo.

“Također, svi smo mislili da će pandemija trajati kratko te da je mudro sačekati neko vrijeme. Nakon nekoliko mjeseca bilo je evidentno da će pandemija trajati dugo te da nema smisla praviti toliku pauzu, barem u stvaralačkom smislu, pa su se, malo po malo, izvođači počeli objavljivati izdanja. Ovdje moram napomenuti da autori imaju prirodni impuls da stvaraju i objavljuju te da je to kontinuirani process”, kazao je.

Muftić navodi da skoro da ne postoji industrija koja nije osjetila značajan pad u poslovanju.

“Mislim da je povratak diskografije proces koji je počeo prije nekoliko godina i da ne možemo zahvaliti Covidu-19 na bilo čemu. Ne treba zaboraviti da muzičko izdavaštvo još uvijek nije rentabilno te da se izdavačke kuće bave drugim segmentima industrije poput organizacije koncerata da bi preživjeli. Opet bih napomenuo da vlasti u BiH, ali i u drugim državama regiona muzičku industriju uopće ne smatraju industrijom i ne shvataju je ozbiljno i dok god se to ne promijeni bit će vrlo teško”, zaključio je.

Godina iza nas za mnoge je bila teška, nije bilo lako navići se na novi način života. Međutim, ovu godinu upamtit ćemo i po hitovima koji će se zasigurno slušati i u godinama koje su pred nama.

Klix.ba

Prethodni članakElvir Rahimić: Loši rezultati su odraz nestručnog rada Saveza
Sljedeći članakBritanska kompanija Atkins: Visoke zgrade mogu utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu