Godina (ne)pravde: Veliki predmeti državnog tužilaštva u celofanu politike

sudbih

Teško je reći da li je nekada ranije veća pažnja javnosti bila usmjerena ka državnom pravosuđu nego što je to ove godine, gdje građani čekaju odgovore i pravdu u nekoliko velikih ili barem pompezno najavljenih predmeta.

Prvi veliki ovogodišnji ispit za državno tužilaštvo bila je afera “respiratori”, gdje se kao osumnjičeni navodi i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Radi se o predmetu koji još uvijek čeka na optužnicu i koji je prije nekoliko mjeseci uzburkao ne samo pravosudne, već i političke duhove.

Brojni propusti u samoj nabavci respiratora, činjenici da ih je nabavilo poljoprivredno preduzeće i otvorene sumnje u političku povezanost bile su znak da se sprema veliki predmet. Ipak, nakon prvobitnog zamaha, sada je na sceni zatišje, a druge novopridošle afere i predmeti potisnuli su “respiratore” u drugi plan.

Paralelno državno tužilaštvo radi i na istrazi u predmetu diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, ali bez konkretnih poteza. Sva priča počinje i završava na komentaru da je istraga u toku.

U međuvremenu je medijske stupce počeo popunjavati slučaj prijave protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i priče o dvojnom, neprijavljenom državljanstvu, što se nadovezalo na krivičnu prijavu protiv čelnika OSA-e.

I dok Tužilaštvo BiH (valjda) radi na svim tim predmetima, što je njihov jedini komentar, kao najaktuelnija tema pojavio se slučaj Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske zbog navodnog učešća u premještanju masovnih grobnica poslije rata. To je posljednja u nizu pravosudnih tema koja je aktualizirana nakon što je Memorijalni centar Srebrenica objavio određene dokumente gdje se spominje ime premijera RS-a.

U državnom tužilaštvu samo kratak komentar da se više od četiri hiljade imena nalazi među prijavljenim za određenu vezu s ratnim zločinima te da su predmeti u radu.

Između svih nabrojanih slučajeva konstantna je polemika o političkom utjecaju i pritisku na pravosuđe. Državna istražna komisija Parlamenta BiH uzaludno već nekoliko puta pokušava saslušati glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, ali za sada bezuspješno. Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec bit će saslušan početkom oktobra.

Nijedan od svih velikih slučajeva koje je tužilaštvo pokrenulo nisu zaobišle priča i sumnje o političkoj pozadini. A izbori slijede, iako lokalni, u javnom prostoru sve učestalije dominiraju nacionalne teme. U svemu tome još je veći izazov pronaći put do pravde.

Klix.ba