Godina prođe, ali Izborni zakon nikako: “Ključna” reforma probila sve rokove

covic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Kraj 2021. godine postavljan je kao konačan rok za promjene Izbornog zakona, zakonskog rješenja koje se predstavlja kao ključni element za budućnost države, aktuelni kamen smutnje i razlog većine blokada.

Na potrebama izmjene Izbornog zakona godinama najviše insistira predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović, koji je konac godine postavljao kao krajnji termin, jer se promjene takvog zakona ne rade u izbornoj godini.

Čović je u cijelu priču unosio i najviše “optimizma”, a još 17. novembra bio je siguran da će do kraja godine dogovor biti postignut.

“Razgovori koji se vode i koji su se vodili bili su intenzivni, a u narednih petnaestak dana bit će ih na desetke s različitih strana svijeta. No, jasno je dato do znanja da se mi moramo dogovoriti, primarno u FBiH, odnosno približiti odnose i vratiti povjerenje između Hrvata i Bošnjaka. To je ključni zadatak HDZ-a BiH i onoga što ja predstavljam u HDZ-u putem HNS-a, a jednako tako, vjerujem, i kolege iz SDA i drugih bošnjačkih stranaka u BiH. Uvjeren sam kako će uskoro, tj. do kraja ove godine, u Parlamentu završiti izmjene Izbornoga zakona BiH kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kada je riječ o Predsjedništvu BiH i Domu naroda FBiH”, kazao je Čović.

Drugi su pak od početka procesa davali minimalne šanse mogućem dogovoru, a kao razlog su se navodile maksimalističke želje političkih lidera, ponajprije samog Čovića.

Ulazak pregovora u izbornu godinu nameće dva zaključka. Pregovori, ako ih bude – jer su posljednji otkazani, odvijat će se u “vremenskom cajtnotu”. Sve je dodatno otežalo povlačenje “probosanske strane”, koja je svoje učešće uslovila sankcionisanjem secesionističkih politika iz Banje Luke.

Drugi zaključak ili potencijalni scenarij kaže da dogovora u potrebnom roku, a to je kraj aprila, neće biti te da će se ući u organiziranje izbora po važećim regulama. U tom razvoju događaja sasvim je izvjesno da će HDZ povući sve moguće kočnice kako bi blokirao izborni proces. Pitanje je samo ko će ih u tome podržati te koliko uspjeha u tom procesu mogu imati.